Bravo!

BOBAN NOMINOVAN ZA NBA NAGRADU - MOŽE DA ISPIŠE ISTORIJU: Bio bi prvi Evropljanin u istoriji sa ovim trofejem!

Autor Nikola Lalović

Sve same legende su osvajale NBA nagradu za koju je sada nominovan centar iz Srbije!

Izvor: Profimedia

Dok Nikola Jokić juri tripl-dabl sezonu i treću uzastopnu MVP nagradu, NBA liga je nominovala Bobana Marjanovića za jedno priznmanje! On je jedan od šest igrača u najužem izboru da dobije "Džo Dumars nagradu". To je nagrada kou dobija igrač koji "iskazuje ideale sportskog ponašanja na terenu etičkim ponašanjem, integritetom i "fer plejom". 

NBA nagrada za sportsko ponašanje i fer plej dodeljuje se od sezone 1995/96 i tada ju je osvojio čovek po kome sada nosi ime - Džo Dumars. Svake godine svi NBA timovi nominuju po jednog igrača koji bi je dobio, a osim diva iz Srbije sada su u najuži izbor NBA lige ušli Bem Adebajo iz Majamija, Harison Barns iz Sakramenta, Džejlen Branson iz Njujorka, Darijus Garland iz Klivlenda i Majk Konli iz Minesote koji već ima dve ove nagrade. 

Tokom godina su trofej osvajale legende poput Dejvida Robinsona, Reja Alena, Stefa Karija i Vinsa Kartera, Džejson Kid je uzeo dva puta, a Grent Hil čak tri. Prošle sezone trofej je uzeo Peti Mils, a ukoliko bi Boban Marjanović osvojio trofej bio bi prvi igrač Hjustona kome je to ikada pošlo za rukom. 

Takođe, iako je Luol Deng osvojio nagradu 2007. godine, Marjanović bi postao prvi Evropljanin sa ovim priznanjem. Deng je rođen u Sudanu i u vreme osvajanja nagrade nije još uvek bio naturalizovani reprezentativac Velike Britanije. 

Ovo je sedma sezona Bobana Marjanovića u NBA ligi, a prethodno je nastupao za San Antonio, Detroit, Los Anđeles Kliperse, Filadelfiju i Dalas. Ove sezone u najboljoj ligi na svetu prosečno beleži 3 poena i 1,8 skok na 29 mečeva.