Košarka

KLUBOVI UHVAĆENI U NAMEŠTANJU UTAKMICA - ODMAH DISKVALIFIKOVANI! Dva NBA košarkaša za njih igraju, moraju i da PLATE!

Autor Nemanja Stanojčić

Utakmica u Kini je nameštena, a klubovi i trener za to su drakonski kažnjeni.

Izvor: Profimedia

Nameštanje utakmica drakonski se kažnjava u Kini. Naučili su to na svojoj koži Šangaj i Đangsu, dva kluba izbačena su iz plej-ofa, njihovi treneri Li Čunjang i Li Nan izbačeni su iz lige i zabranjeno im je da se bave trenerskim poslom u narednih pet, odnosno tri godine. Uz to su klubovi novčano kažnjeni sa po pet miliona juana (oko 730.000 dolara), dok su njihovi rezultati iz ove sezone izbrisani.

Sve ovo je odluka Kineske lige pošto je ustanovljeno da su dva tima u trećem, odlučujućem meču, plej-ofa odigrali sumnjiv meč u završnici. Na oko dva minuta pre kraja Dragonsi su vodili sa 100:96. Od tog momenta Šarksi su napravili seriju 10:0 i to tako što su njihovi protivnici izgubili pet lopti u pet uzastopnih napada, pa je meč završen pobedom Šangaja (108:104) i obezbeđen je prolaz u četvrtfinale.

Za Šarkse igra bivši NBA igrač Erik Bledso koji je suspendovan na četiri meča, pa je njegov tim i pre ove treće utakmice optužen da je "u drugom meču odustao u drugom poluvremenu" kako bi Bledso bio suspendovan samo za prvi meč četvrtfinalne serije sa Šenženom, a u istom klubu igra i Majkl Bizli. Na kraju se ispostavilo da se ništa od toga neće dogoditi, jer su ih čelnici lige izbacili.

"Svi učesnici šampionata moraju da neguju prave vrdnosti, da se ponašaju časno i da poštuju zakone lige, pravila i propise. Liga i svi klubovi ovako će naučiti lekciju", navodi se u saopštenju CBA. Mesto Šarksa zauzeće Liaoning Lepardsi.