ZASLUŽENO

NI KAMPACO, A NI LESOR! Zvanično izabran MVP - niko nije izdominirao u ABA ligi kao igrač Zadra

Autor Milutin Vujičić

Sjajni košarkaš Zadra Luka Božić dobio je MVP priznanje.

Izvor: MN Press

ABA liga saopštila je da je za najkorisnijeg igrača sezone 2022/23 izabran Luka Božić iz Zadra. Glasovima trenera, novinara i navijača, odlučeno je da najbolji igrač zadarskog kluba dobije laskavo priznanje ostavivši tako iza sebe igrače prvoplasiranog Partizana i drugoplasirane Crvene zvezde. Božić je dobio 79 odsto glasova, dok je na drugom mestu Fakundo Kampaco sa 12,3 odsto, odnosno trećeplasiran je Matijas Lesor (7,1 odsto).

Luka Božić je trijumfovao u sve tri kategorije glasača, a ove sezone je beležio neverovatne brojke. U proseku je imao 22 poena, 9,8 skokova i 6,4 asistencije, dok je imao i najveći indeks korisnosti koji je ikada viđen u ABA ligi. Na kraju, to je bio prosek od 32,6 indeksnih poena.

Hrvatski košarkaš je karijeru počeo u Bjelovaru, potom je bio u Puli i Zagrebu, da bi 2017. stigao u Zadar. Igrao je dve sezone za ovaj klub da bi potom ostvario transfer u Budućnost gde se nije snašao. Morao je ponovo da "bira novu stazu" u karijeri i preko Širokog, za koji je igrao u ABA 2 Ligi, vratio se u Zadar i odigrao sezonu karijere, uprkos finansijskim problemima kluba.

Od kada se MVP priznanje dodaje, ovo je treći put da ide u klubove iz Hrvatske. Priznanja su do sada dobijali Nikola Jokić (Mega), Miro Bilan (Cedevita), Nikola Janković (Olimpija), Luka Žorić (Cibona), Goga Bitadze (Budućnost), Filip Petrušev (Mega), Nikola Kalinić (Crvena zvezda) i na kraju Luka Božić (Zadar). Podsetimo, prethodno je Lesor dobio nagradu za defanzivca godine, dok je Obradović trener sezone.