Uh...

SVI SE RADUJU, A PEŠIĆA BOLI GLAVA - SRBIJA ODMAH IDE NA AMERIKU?! Žreb nam dao lake rivale, a onda PAKAO u nokaut fazi!

Autor Nikola Lalović

Srbija će se namučiti u nokaut fazi Mundobasketa, ako dotle stigne!

Izvor: MN Press

"Prvi utisci us takvi da smo imali odličan žreb, ali to je samo prvi utisak, pre svega za navijače. Za nas koji smo dublje u materiji i znamo kako se takmičenje potom odvija žreb je doneo dve stvari. Jedna stvar je dobra, a to je da smo u Manili i do kraja našeg ušešća na Mundobasketu nećemo morati da putujemo. Druga stvar nije baš povoljna, a to je kostur u nastavku takmičenja, pošto naše ambicije nisu samo da prođemo i da odemo u četvrtfinale, već i da pobedimo u tom meču. Nama u tom projektovanom četvrtfinalu dolaze protivnici iz grupa C i D, a to su SAD, Grčka i Litvanija. Ipak, tako je kako je, to je volja žreba i mi na to ne možemo da utičemo", rekao je Svetislav Pešić nakon izvlačenja grupa za Mundobasket. 

Selektor Pešić je video mnoge opasnosti u žrebu u kome su nas Luis Skola i najlepša žena sveta iz 2018. godine smestili u grupu sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom, a razlog za to nije prva grupa, već naredni deo takmičenja.

Sistem na Mundobasketu je takav da se igraju dve grupne faze. U prvoj će biti osam grupa sa po četiri tima, od kojih će dva ići dalje i prenositi osvojene bodove. Zatim se prave četiri grupe sa po četiri tima, a po dva najbolja iz svake grupe idu u četvrfinale i dalje se ukrštaju. E, tu nastaju problemi za nas!

PRVO NA ITALIJANE, A ONDA DRIM TIM I JANIS!

Izvor: MN Press

Srbija je ogroman favorit u mečevima sa ekipama iz naše grupe, a onda se u slučaju da prođe sastaje sa dva najbolja tima iz grupe A koja je takođe na Filipinima, a u njoj igraju Angola, Dominikanska Repubika, Italija i domaćini Filipini. 

Sa Italijom znamo kako prolazimo, prvo su nas pobedili na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre i usred Beograda nam uskratili šansu da zaigramo na najbitnijem sportskom takmičenju na svetu, a zatim su nas eliminisali na startu nokaut faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Taj duel bi, barem na papiru, trebalo da odluči pobednika druge grupne faze, a biti pobednik druge grupne faze - to bi mogao da bude imperativ!

KAKO IZBEĆI AMERIKU? 

Grupe A i B se ukrštaju u grupu I, a onda se grupa I u četvrtfinalu ukršta sa grupom J, koja se sastoji iz timova iz grupa C i D. A tu čekaju Amerikanci, Janis Adetokumbo, Litvanci... 

U grupi C će igrati Sjedinjene Američke Države, Jordan, Grčka i Novi Zeland, a u grupi D Egipat, Meksiko, Crna Gora i Litvanija. Kada se te dve grupe sastave u grupu J idu na Srbiju. Ako pretpostavimo da će Amerikanci biti prvi u obe svoje kvalifikacione grupe, jednostavno moramo da pobedimo sve mečeve u grupnoj fazi kako bismo već u četvrfinalu izbegli susret sa "drim timom". Dakle, žreb za prvu fazu jeste odličan, ali naš tim tu prvu fazu mora da prođe ma kakav žreb bio. Ipak, posle toga nam dolaze prvo Italijani koju su nam slaba tačka, a zatim i duel sa SAD, Grčkom ili Litvanijom.