Košarka

TEKST O "GRBAVOM KITU" IZ SRBIJE ZAPALIO AMERIKU: Jokić? To je kao da pomešaš Medžika, Birda, Sabonisa i Lebrona!

Autor Nikola Lalović

Cela Amerika se divi Nikoli Jokiću, a u ovom tekstu staje sve što treba da znate o njemu.

Izvor: Profimedia

"Nikola Jokić se vuče gore dole po terenu i napada kao iscrpljeni los. Ipak, ne umara se kao da je grbavi kit. Njegove piruete, njegov rad nogama poput baletana, šutevi sa delikatnom preciznošću slikara, oči lovca i laka ruka mađioničara..."

Ovako počinje tekst Džefa Ziglita na "USA Today" o Nikoli Jokiću. Njegove istorijske brojke u plejofu, to što niko ne može da ga čuva ni kada ga tuče jednostavno su naterale sve da priznaju da je on najbolji košarkaš na svetu, ma kome da je dat MVP trofej. 

"On je ultra talentovan i nadaren, unikatan igrač koji je kao mešavina Lerija Birda, Medžika Džonsona, Arvidasa Sabonisa i Bila Voltona pre povreda, Hakima Olajdžuvona i naravno Lebrona Džejmsa. Jokić nije osvojio svoju treću MVP titulu, ali je bez debate najbolji igrač u plejofu", piše dalje Džef Ziglit.

Nastavio je da piše o njegovim napadačkim kvalitetima, za koje je bilo potrebno vremena da ih javnost prihvati. Jednostavno, takvih igrača do sad nije bilo u NBA ligi.

"Jokić je talentovan napadač, ali na njegov unikatan način. On će šutirati duge dvojke i trojke sa velikim lukom. Nije pravilno reći da su to skok šutevi, jer se on ne diže sa zemlje. To je deo kada ga upoređujem sa Birdom. Timovi bi mu radije dali da igra van reketa jer koliko god da je njegov šut dobar, igra u rkeetu je prava umetnost i teško ga je braniti. Rad nogama podseća na Olajdžuvona kada defanzivci moraju da čitaju njegove finte i uvek je u prednosti nad njima. Kombinacija finese i snage ostavlja defanzivce bespomoćne protiv njegovih poteza", navodi Ziglit.

Takođe ono što ga ističe su i skokovi, koji su skoro uvek u prethodnih nekoliko sezona dvocifreni. A kako to uspeva čovek koji ima odraz malo veći od lista papira?

"Možda se Jokić odrazi samo desetak santimetara kada skoči. Možda. Ali koristi svoju veličinu, dužinu i snagu da napravi sebi prostor. Izjednačen je sa Entonijem Dejvisom sa najviše skokova u ovom pejofu, a tokom regularne sezone je bio drugi skakač lige. Tokom plejofa Jokić je uhvatio 20 odsto promašenih šuteva", naveo je američki novinar. 

Na kraju ga je uporedio sa još nekoliko velikana NBA lige i istakao da uz sve to što radi na terenu on ne odmara, već igra po ceo meč!

"NBA je imala mnoge visoke igrače koji dobro dodaju, Sabonisa i Voltona. Jokić je bolji od obojice zbog svoje vizije i nbeverovatnog asortimana pasova. Tu ga poredim sa Medžikom. Pomislite da ima oči na leđima, pitate se kako je uspeo da ima takav pas? Baš kao i sa Medžikom! Jokić vidi stvari koje drugi igrači ne vide i u dva meča sa Lejkersima imao je 26 asistencija. On može da te pobedi poenima, ali i pasovima. Tu ga poredim sa Lebronom Džejmsom. A uz to je i radnik, pošto je tokom regularne sezone prosečno igrao 33,7 minuta, a sada je na 38,4 minuta po meču u plejofu", završio je Ziglit.