Košarka

MORAĆETE DA PRIHVATITE DA JE JOKIĆ VEĆI I OD NJEGA! NBA legenda najavila šta će biti: Bolje se spremite za to!

Autor Mladen Šolak

Nikolu je uporedio sa jednim od najvećih u istoriji igre

Izvor: Profimedia

Čuveni NBA trener Džordž Karl rekao je da bi Nikola Jokić mogao da postane i veći od jednog od najvećih, Larija Birda. "Ako Jokić osvoji nekoliko titula, svi vi fanovi Larija Birda moraćete da prihvatite da je Nikola veći od Larija. Počnite unapred da se spremate za to", napisao je član "Kuće slavnih".

Džordž Karl sa posebnim emocijama prati sve što Jokić radi u Denveru, jer je do Nikolinog vrtoglavog uspeha, a sa njim i čitavog kluba, upravo američki stručnjak predvodio najuspešnije Nagetse. U sezon 2012/13, on je sa ekipom ostvario čak 57 pobeda uz 25 poraza i to je rekord franšize u ligaškom delu, koji je "preživeo" i tekuću Denverovu sezonu, tokom koje je Nikolin tim bio najuspešniji na Zapadu sa skorom 53-29.

Lari Bird (66), slavni krilni košarkaš Boston Seltiksa, trostruki NBA šampion i trostruki MVP NBA lige, ostao je upamćen kao jedan od najvećih košarkaša u istoriji i kao jedan od najvećih pobednika u sportu uopšte. On je igrao od 1979. do 1992. i šutirao je na način na koji često i Jokić pogađa - i pritom veoma nervira protivnika. Uostalom, i Lebron Džejms primetio je da Jokić ima "isti" šut kao Bird.

Kada su u pitanju individualne nagrade, Jokić je verovatno mogao već ove sezone da se izjednači sa Birdom i da treći put podigne trofej za najkorisnijeg igrača u ligi, a automatski i za najboljeg košarkaša sveta. Ipak, to priznanje otišlo je većinom glasova u ruke centra Filadelfije Džoela Embida, a onda je Jokić iz "drugog plana" napravio najveći rezultat u karijeri kada je plej-of u pitanju. Ušao je u doigravanje maksimalno motivisan i sa saigračima eliminisao redom Minesotu, Finiks, pa onda počistio i Lejkerse 4-0 u finalnoj seriji plej-ofa Zapadne konferencije. Sada Nikola i Denver čekaju rivala u finalu, dok se na Istoku komplikuje serija Bostona i Majamija. Iako su Seltiksi iz uloge favorita ušli u ogroman problem i došli na rub eliminacije (0-3), ipak su pobedili u naredna dva meča i sada ih pobeda deli od zakazivanja "majstorice" za mesto u velikom NBA finalu. A u njemu će Nikolin ulog biti i mesto u istoriji, ne samo titula.