Košarka

NAJVEĆA NOĆ U KARIJERI NIKOLE JOKIĆA! Sve o NBA FINALU u kojem Srbin kreće po ono što mu pripada - ŠAMPIONSKI PRSTEN!

Autor Mladen Šolak

Nikola Jokić od noći između četvrtka i petka kreće po ono što mu pripada - NBA prsten.

Izvor: Profimedia

Nikola Jokić počeće u noći između četvrtka i petka da ostvaruje san o kojem mašta svako ko uhvati košarkašku loptu. Zaigraće u velikom NBA finalu protiv Majamija, od 2.30 časova i biće to start serije na četiri pobede, posle koje će najjača liga na svetu dobiti novog vladara.

Nikola je nakon dve uzastopne MVP sezone ostao bez najveće indivudalne nagrade, ali je od prvog dana takmičarske 2022/23 krenuo po glavnu nagradu - šampionski prsten. Tom cilju posvetio je praktično ceo ligaški deo sezone, u kojem je njegov tim bio najuspešniji na Zapadnoj konferenciji sa skorom 53-29, a potom je kroz kompletan plej-of podizao formu i pokazao da je sazrelo vreme da titula stigne u Kolorado.

U prvom kolu doigravanja, Denver je bez velikih problema opravdao ulogu favorita protiv Minesote (4-1), potom je u šest mečeva eliminisao Finiks Sanse (4-2), u seriji koju su mnogi nazvali "finalom pre finala". A onda je kucnuo još jedan čas istine za tim Majkla Melouna, jer je drugi put zaigrao u finalu Zapadne konferencije protiv Lejkersa i oduvao sa terena Lebrona Džejmsa i saigrače, 4-0! Bila je to osveta za podjednako dominantan trijumf ekipe iz El-Eja u prethodnoj međusobnoj seriji u finalu konferencije u "bablu" za vreme korone i bio je to najkonkretniji dokaz da je vreme da Nikola uzme ono što mu pripada - NBA titulu.

Naravno da to neće biti lako izvesti, jer će naspram sebe imati ekipu koja tradicionalno ide "u meso" protiv svakog protivnika. "Sa njima je uvek na krv i nož", rekao je Jokić govoreći o Majamiju uoči početka finalne serije. Neverovatni Džimi Batler i saigrači ušli su u plej-of kroz plej-aut turnir, i to nakon glatkog poraza u meču protiv Atlante. Odmah nakon toga ekipa Erika Spolstre našla je svoju ratničku energiju i njom potukla najuspešniji tim ligaškog dela u čitavoj NBA, Milvoki Bakse (4-1). Nakon toga, velikan sa Floride je u "oživljenom" rivalstvu iz devedesetih eliminisao i Njujork Nikse (4-2), da bi se u finale plasirao u dramatičnom finalu Istoka protiv Bostona. Iako je Majami poveo čak 3-0 u seriji, Seltiksi su došli nadomak istorijskog preokreta izjednačivši skor na 3-3. Međutim, nakon toga je Majami ipak priveo posao kraju i vratio se u finale prvi put od 2020, kada je baš u "bablu" izgubio od Lebronovih Lejkersa. A da Majamijev podvig bude još veći, uspeo je da eliminiše tako velike favorite i bez svog najboljeg šutera Tajlera Hiroa, koji je slomio ruku pre mesec i po, u seriji protiv Milvokija.

Naravno da je u Denverovim napadima lopta najčešće u Jokićevim rukama, što on opravdava sa prosekom od 24,5 poena po utakmici i 9,8 asistencija po meču, uz procenat šuta od čak 63,2 procenata. Sa druge strane, Majamijev apsolutni lider - poenterski i energetski - je neumorni Batler, koji postiže po 22,9 poena, uz 5,3 asistencija po meču.

Pročitajte raspored utakmica NBA finala i uživajte u košarci Nikole Jokića, Džimija Batlera i dva najuspešnija tima u NBA ligi! Neka ovog juna šampionski prsten zasija na ruci najboljeg košarkaša sveta, somborskog "Jokera". Naravno, tu će biti i Srbin iz Majamija, Nikola Jović, biser srpske i evropske košarke, koji je u debitanskoj sezoni dobio privilegiju da igra u ovakvom spektaklu. Ovo je raspored utakmica finala:

  • Četvrtak na petak - 2.30
  • Nedelja na ponedeljak - 2
  • Sreda na četvrtak - 2.30
  • Petak na subotu - 2.30