Košarka

SPREMA SE HAOS! ABA ligu ne zanimaju Zvezdin plan i srpsko prvenstvo - evo kada se igra finale!

Autor Mladen Šolak

Regionalno takmičenje objavilo kalendar finala i u njemu se ne obazire na kalendar srpskog prvenstva, niti na najavu Zvezde da neće igrati do kraja borbe za titulu Superlige.

Izvor: MN Press

ABA liga saopštila je datume finala ABA lige i ne obazire se na najavu Crvene zvezde Meridianbet da neće igrati za regionalnu titulu dok ne odigra domaće prvenstvo. Regionalno takmičenje najavilo je da će prvi meč finala maratonskog plej-ofa biti odigran 12. juna, drugi 14. juna, a treći 17. juna. "Datumi potencijalne četvrte i pete utakmice su 19. i 22. juna".

Crvena zvezda izborila je plasman u finale još 23. maja, druga polufinalna serija, Partizan - Cedevita Olimpija, biće završena u utorak, 6. juna, a ostaje da se vidi kako će se ova završena situacija razmrsiti. Zvezda je najavila da će od 10. ili 12. juna učestvovati u finalu Superlige, u kojem ni ove godine neće biti Partizana, a da će se posle toga "eventualno" posvetiti odbrani titule na Jadranu.

"Pošto kao ozbiljan klub nemamo nameru da čekamo nedeljama i nedeljama kako bi odigrali finale koje je trebalo u normalnim okolnostima da bude okončano pre najmanje mesec dana (i nije bilo razloga da tako ne bude), okrećemo se i zbog interesa nacionalnih timova Srbije takmičenju koje nam je kao srpskom klubu izuzetno važno", saopštila je Zvezda.

Crveno-beli su počeli regionalni plej-of 28. aprila, a prema kalendaru ABA lige od završetka polufinala do početka finala čekaće okruglo 20 dana. U takvoj situaciji, Zvezda bi već od naredne subote mogla da zaigra u domaćem finalu protiv Mege ili FMP-a, a najkasnije bi krenula u odbranu domaće titule u ponedeljak, kada je ABA zakazala i početak svog finala, očigledno bez namere da se obazire na kalendar prvenstva Srbije.

U polufinalu plej-ofa Superlige 4, 7. i eventualno 9. juna igraće Mega i FMP, a termini finala su 10/12. jun, 13/15. i eventualno 16/17. jun. S obzirom na preklapanje dva kalendara, Zvezdi će biti fizički nemoguće da igra dva takmičenja istovremeno, kao što trenutno čini Cedevita Olimpija između mečeva protiv Partizana. U toj seriji su prva dva meča odigrana u 48 sati, a potom je usledila pauza od nedelju dana tokom kojih će Ljubljančani odigrati mečeve plej-ofa protiv Heliosa. Sa druge strane, u slučaju prvenstva Srbije, ABA liga neće činiti ustupke u kalendaru.