UPOZNAJTE GA!

ČAČANIN GLAVNI TRENER U NBA, A NIJE ŽOC - KO JE RAJAKOVIĆ? Radio u Zvezdi, trenirao Durenta i sa 44 dobio posao iz SNOVA

Autor Milutin Vujičić

Darko Rajaković je novi trener Toronta i pokušaće da ovaj klub vrati na nivo iz 2019. godine kada su bili NBA šampioni.

Izvor: YouTube/Memphis Grizzlies/Screenshot

Srpski trener Darko Rajaković (44) izabran je za novog šefa stručnog štaba NBA kluba Toronto Reptorsi. Skoro dva meseca trajala je potraga za naslednikom Nika Nursa, trenera koji je klubu iz Kanade doneo šampionski prsten 2019. godine, a nakon niza intervjua - izbor je pao na Srbina čiju košarkašku priču, nažalost, poznaje mali broj ljudi iz "zemlje košarke". I to bi trebalo da se promeni pod hitno pošto je Rajaković samo vrednim radom, trudom i odricanjem uspeo da dođe do mesta na klupi jednog od samo 30 klubova u NBA ligi.

Mladi srpski trener je ovog leta privukao veliku pažnju zbog dobrog rada u stručnom štabu Memfisa (druga ekipa Zapada u regularnom delu sezone) i zbog toga su ga na intervjue za posao zvali Toronto i Finiks, a iako ne znamo da li je postojala ponuda iz Arizone, najvažnije je da je na kraju stigla iz Kanade. "Pobedio" je Rajaković jaku konkurenciju u vidu Beki Hemon (pomoćnica Grega Popovića), Kenija Etkinsona, Čarlsa Lija, Kevina Janga, Miča Džonsona, Krisa Kvina, Adrijana Grifina i "iskusnog vuka" Serđa Skarijola, koji je već radio u Torontu, a koji je među prvima čestitao Srbinu na novom poslu. I to dovoljno govori koliko ga uvažavaju kolege.

Rajaković je još od devedesetih godina u trenerskim vodama i ovim poslom počeo je da se bavi praktično kao tinejdžer. Radio je u mlađim kategorijama svog čačanskog Borca, da bi potom preuzeo mlađe kategorije Crvene zvezde. Na ovom poslu zadržao se od 1999. do 2007. godine, potom je otišao kratko u Španiju, pa je u SAD gde je vodio razvojni tim Oklahome. Od 2014. godine bio je u stručnom štabu Tandera u njihovoj najjačoj eri kada su imali Kevina Durenta, Rasela Vestrbruka i Džejmsa Hardena, dok koliko vredi najbolje govori i da se zadržao u timu dolaskom novog trenera Bilija Donovana. Ipak, odlučio je da je vreme za rastanak i novi put 2019. godine kada je otišao u Finiks na godinu dana, dok je bio i u stručnom štabu Aleksandra Đorđevića, bivšeg selektora Srbije. Čačanin je od 2020. u Memfisu i nije tajna da je važan šraf u klubu koji prethodne dve godine igra strašnu košarku.

Izvor: Profimedia

ZAŠTO NIJE DOŠAO ŽOC?

Najbolji evropski trener svih vremena Željko Obradović je iz Čačka poput Rajakovića, ali nikada nije otišao u NBA: "Detroit je 2010. godine zvao mene i Dimitrisa Itudisa. Džo Dumars je naš prijatelj, bili smo sa njima u predsezoni i nekim mečevima kada je sezona počela. Nikad nije bilo konkretnog kontakta. U jednom momentu me zvao menadžer i rekao da jedan tim želi da odradi intervju sa mnom. Vidite, ja intervjue dajem samo novinarima", kazao je Željko Obradović.

Koliko u njega imaju poverenja, najbolje govori i to da je nekoliko utakmica Memfisa samostalno vodio u odsustvu prvog trenera Tejlora Dženkinsa, a sada je došlo vreme da postane i drugi Evropljanin na klupi NBA tima, zanimljivo posle Igora Kokoškova koji je u sezoni 2018/19 bio trener Finiksa.

O srpskom treneru je 2022. godine pisao i ESPN koji ga je stavio na listu mladih stručnjaka na koje treba obratiti posebnu pažnju u budućnosti, a svi oko njega kažu da zna da "ostavi dobar utisak" i da ima odličan odnos sa svim igračima. Tako je pomogao u Memfisu da se razviju Dezmond Bejn i najbolji defanzivac lige Džaren Džekson Džunior, dok je njegova košarka ofanzivna i podrazumeva "konceptualni napad".

Stručnjaci objašnjavaju da Rajaković od svih pet igrača, koji su u tom trenutku na parketu, traži da podjednako dele odgovornost - i da donose odluke brzo. U jednom podkastu razgovarao je o ovom stilu: "Opisali smo naš identitet kao igranje košarke za 0,5 sekundi. To znači da morate da donesete odluku za pola sekunde - bilo da šutirate, bilo da dodajete, da idete u prodor. Morate samo brzo da donesete odluku, želimo da igramo jako brzo", objašnjavao je Rajaković koji je očigledno ovim rečima kupio i rukovodstvo Toronta.

Videćemo kako će izgledati Reptorsi u budućnosti pošto su nakon osvajanja šampionskog prstena ostali bez najboljeg igrača Kavaja Lenarda, a potom se "osipala" čitava generacija. Sada će najviše poverenja biti u Paskala Sijakama, Freda Vanvlita, Garija Trenta i Anuobija, ali su potrebna i pojačanja.