MONDO NAJAVA

ZVEZDA SE NADA ČUDU, PARTIZAN VEĆ SLAVI ABA TITULU! Istorija ne ide na ruku crveno-belima, ovo NIKO NIJE USPEO!

Autor Nikola Lalović

Partizan ne samo da je na korak od pobede, već tradicija kaže da je nemoguće da ispusti ovo vođstvo! Zvezda se, sa druge strane, nada da će uraditi upravo tu, da će učiniti nemoguće.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je pred ispuštanjem, a Partizan pred osvajanjem titule, makar tako kaže istorija i tradicija. Otkako se od sezone 2014/15 igraju finalne serije ABA lige (pre toga se igrač Fajnal for) niko se nije vratio i osvojio titulu nakon dva poraza na startu finalne serije!

Crverno-beli su prošle sezone izjednačili rekord Partizana sa šest titula u ABA ligi i ko god ove sezone dođe do pehara osamiće se na vrhu po broju pehara.

Ipak, osim što je naravno prednost od dve pobede ogromna i što je sada sav pritisak na timu Duška Ivanovića raniji plejofovi ABA lige nam govore da je Zvezda pred nemogućom misijom!

ŠTA SMO DO SADA VIDELI?

Prvi meč je Partizan dobio sa osam, a drugi sa devet poena razlike, ali ono što je odvojilo tim Željka Obradovića u oba meča je sam početak utakmica. Tada je Partizan pravio prednost i nije dozvoljavao Zvezdi na oba meča da preokrene. Do sada su ove sezone ovi timovi igrali sedam puta, a sa ove dve pobede crno-beli su prešli u vođstvo sa četiri pobede nasuprot tri trijumfa tima sa Malog Kalemegdana.

Prvi večiti derbi sezone odigran je u ABA ligi i Zvezda ga je dobila 90:74, a zatim je i u Evroligi crveno-beli tim bio bolji sa 76:73. Potom je u Evroligi Partizan uzvratio sa 79;78, a onda je Zvezda bila bolja u Kupu Radivoja Koraća 83:75. Od tada Partizan ima tri vezane pobede, prvo u završnici regularnog dela ABA lige kada su pobedom izabranici Željka Obradovića došli do prednosti domaćeg terena u ovoj seriji, a zatim dve u finalu.

KO UZME DVE, ZAVRŠIO JE POSAO!

Nikada u finalima ABA lige otkako se ona igraju u serijama na tri dobijena meča nije se desilo da tim koji gubi sa 2:0 posle prva dva meča osvoji trofej. Zapravo se "brejk", pobeda u gostima, desio samo jednom i to u sezoni 17/18 kada je Budućnost pobedila u Beogradu i kasnije uzela titulu Crvenoj zvezdi.

Šest puta smo imali serije u kojima jedan tim povede sa 2:0 i nikada se nije desilo da ta ekipa ostane bez titule. Prvo su 2015. godine košarkaši Crvene zvezde dva puta dobili Cedevitu na svom terenu, zatim izgubili u Zagrebu, da bi pobedili u četvrtom meču za titulu.

U naredne dve sezone Crvena zvezda je sa 3:0 u finalu prvo pobedila Megu, a zatim i ponovo Cedevitu, a u sezoni 18/19 crveno-beli su ubedljivo savladali Budućnost dva puta, a onda je tim iz Podgorice uzeo dve pobede u Morači. Sve se završilo ubedljivim trijumfom Zvezde u "Pioniru" 97:54.

U prethodne ve sezone Crvena zvezda je pobeđivala prva dva meča finala, prvo protiv Budućnosti, a onda i protiv Partizana, zatim gubila u gostima oba puta i dolazila do titule u majstorici.

PARTIZAN SE UZDA U TRADICIJU, ZVEZDA U ČUDO!

Izvor: MN Press

Sledeći meč ovog finala igra se u nedelju od 20:30 u "Pioniru" i sigurni smo samo da će biti tog meča. Ukoliko domaćin pobedi igraće se i četvrti meč u utorak od 19:00, a eventualna peta utakmica zakazana je za četvrtak 22. za 20 časova u "Areni".

Partizan se uzda u kvalitet koji je pokazao u prva dva meča i tradiciju koja kaže da nikada tim koji je ovoliko gubio na startu nije uspeo da dođe do titule. Crvena zvezda ide meč po meč, nada se pobedi koja bi im obezbedila četvrtu utakmicu i naravno uzdaju se u to da mogu da budu prva ekipa koja je izvela preokret.