KRAJ

KRAJ! ZVEZDA OBJAVILA SAMO SLIKU I SVE JE BILO JASNO: Završena je VELIKA košarkaška priča - dao je mnogo i rekao GOTOVO!

Autor Nemanja Stanojčić

Stefan Marković odlučio je da završi veliku karijeru posle finalne serije ABA lige.

Izvor: kkcrvenazvezda.rs/Screenshot

Stefan Marković (35) odigrao je svoj poslednji meč u košarkaškoj karijeri. Posle poraza Crvene zvezde Meridianbet od Partizana u finalnoj seriji ABA lige stigla je i potvrda - iskusni i trofejni plejmejker rešio je da "okači patike o klin". Upravo je to i simbolika fotografije koju su crveno-beli okačili na Instagram nalog, uz emotivan oproštaj od košarkaša.

Marković je stigao u Zvezdu u zrelim igračim godinama i u poslednje dve sezone odigrao je 116 utakmica u crveno-belom, osvojio pet trofeja, po dva u Superligi Srbije i Kupu Radivoja Koraća, kao i titulu ABA lige prošle sezone. Njegova sjajna karijera trajala je čak 18 godina i u četvrtak je definitivno završena. Bio je veliki talenat od juniorskih dana, kada je sa Srbijom bio šampion sveta i taj uspeh i šampionski gen nosio je i kroz seniorsku karijeru - pogotovo u reprezentaciji, gde ga je Saša Đorđević nazivao "dušom" nacionalnog tima. Srčanošću, borbenošću, doprinosom u odbrani, ali i u napadu kada je bilo najvažnije, "Pefi" je učestvovao u velikim uspesima reprezentacije - osvajanju srebra na Svetskom prvenstvu 2014. i na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Potom je odlučio da se penzioniše iz reprezentacije, možda prerano, ali ipak je bio rešen da ode u najboljim danima i da stvori mesto za mlađe. I tako je pokazao da je Đorđević bio u pravu dok je birao reči govoreći o njemu.

Tim sa Malog Kalemegdana tim povodom mu se zahvalio na svemu što je učinio kako za klub, tako i za reprezentaciju. "Pefi, hvala ti na svakom treningu, utakmici koje si kao i uvek odradio sa 101 odsto mogućnosti. Hvala ti što si kao igrač i čovek bio deo tvoje Zvezde, kluba čija vrata su ti u budućnosti uvek otvorena. Želimo ti puno zdravlja i sreće u privatnom životu i novim poslovnim izazovima koji te očekuju", navodi se u saopštenju. U Zvezdi je ostvario davnu želju da zaigra u crveno-belom i bio je jedan od "iks faktora" osvajanja ABA lige prošle godine, kada je trojkom prelomio "majstoricu" protiv Partizana.

Karijeru je počeo u Atlasu, pa je prešao u Hemofarm i odatle je otišao u inostranstvo gde je nosio dresove Treviza, Valensije, Banvita, Unikahe, Zenita, Himkija i Virtusa, pa se 2021. godine vratio u Srbiju. Sa reprezentacijom je prov u mlađim kategorijama osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 2007. godine, dok je sa seniorskim timom upisao tri srebra, na Evropskom prvenstvu (2009. godine), Svetskom (2014) i Olimpijskim igrama (2016).