FER?

FIBA PONIZILA SRBIJU PRED MUNDOBASKET! Sanjamo zlato, imamo NAJBOLJEG na svetu, a sedam boljih od "orlova"!

Autor Milutin Vujičić

Čini se da nema mnogo poverenja u košarkašu reprezentaciju Srbije pred Mundobasket, pa čak ni sa Nikolom Jokićem u sastavu.

Izvor: MN Press

Do početka sportskog događaja godine - Svetskog prvenstva u košarci - ostalo je samo 59 dana i polako se već priča o dve večne teme: sastavima reprezentacija i favoritima. I dok čekamo odluku Nikole Jokića da li će igrati za Srbiju na Mundobasketu, stigle su i prve prognoze, i to sa adrese Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) koja Srbiju ne vidi među favoritima za osvajanje neke od medalja.

Potcenjivanje ili realnost, procenite sami, ali FIBA smatra da će na Svetskom prvenstvu ove godine učestvovati čak sedam državnih timova koji imaju veće šanse od Srbije. Preciznije, Srbija je na prvom rangiranju stavljena tek na osmu poziciju, što može da se promeni za naredna dva meseca, ali svakako ne ohrabruje.

"Srbija u svom timu ima Nikolu Jokića, koji je verovatno u ovom trenutku najbolji igrač sveta. Srbija je pre četiri godine bila glavni predent za titulu na SP, ali je na kraju završila na petom mestu. Ova selekcija je trebalo da juriša na titulu na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali nije uspela da se kvalifikuje za pomenuto takmičenje. Srbija je prošle godine eliminisana od Italije u četvrtfinalu EP, a u ovom trenutku je nemoguće znati šta se može očekivati od ovih momaka", navodi se na sajtu FIBA.

Prema proceni FIBA, glavni favorit za zlato su Sjedinjene Američke Države, iako se "šuška" da će poslati "B tim" na turnir, a potom slede još Španija, Francuska, Australija, Slovenija, Kanada, Nemačka i potom Srbija koja dakle "ne može" više od četvrtfinala.

Podsetimo, Svetsko prvenstvo se igra na Filipinima, Japanu i Indoneziju od 25. avgusta do 10. septembra, a Srbija će igrati u "A" grupi u Kezon Sitiju protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana.