Košarka

SALE NACIONALE U DRUŠTVU NAJVEĆIH! Veliko priznanje za DIVA srpske košarke na startu nove misije (FOTO)

Autor Mladen Šolak

Aleksandru Saši Đorđeviću uručena prestižna nagrada za životno delo

Izvor: Twitter/SABC_UKTS

Legenda srpske i evropske košarke Aleksandar Saša Đorđević dobitnik je nagrade za životno delo "Slobodan Piva Ivković" koju dodeljuje Udruženje košarkaških trenera Srbije. Bivšem heroju Partizana, reprezentacije SR Jugoslavije i selektoru koji je pre 10 godina počeo da vraća veru u nacionalni tim, nagradu su dali predsednik Udruženja trenera Ivan Jeremić i generalni sekretar Strahinja Vasiljević. Oni su to učinili u toku priprema kineske reprezentacije za Svetsko prvenstvo.

"Želimo našem članu puno uspeha na predstojećem takmičenju", navedeno je u poruci Udruženja. Đorđević je selektor Kine od prošle jeseni, a na predstojećem Mundobasketu njegov tim biće rival upravo reprezentaciji Srbije, kao i Južnom Sudanu i Portoriku. Verovatno nije potrebno podsećati da je pod njegovim vođstvom Srbija 2014. igrala finale Svetskog prvenstva protiv Amerike, dve godine kasnije je osvojila olimpijsko srebro takođe u finalu protiv SAD, a godinu kasnije je nastupila u finalu Eurobasketa protiv Slovenije. Spletom okolnosti, "Sale Nacionale" poslednji put je vodio Srbiju takođe u Kini, na Svetskom prvenstvu 2019. godine.

Kada su u pitanju pripreme za predstojeći Mundobasket (od 25. avgusta do 10. septembra), Kina će 12. i 13. avgusta igrati na "Košarkaškom Superkupu" u Hamburgu, zajedno sa Kanadom, Nemačkom i Novim Zelandom. Nakon toga, Kina će u Šenženu 20. i 21. avgusta organizovati pripremni turnir na kojem će igrati i Brazil, Italija, Novi Zeland i Srbija.