Mnogi ne znaju

SRBIJA VEĆ NATURALIZOVALA KOŠARKAŠA, A DA TO MNOGI NE ZNAJU! Uzeo medalju sa "orlovima", pa ga nesreća udaljila iz tima!

Autor Nikola Lalović

Mnogi navijači reprezentacije Srbije ne žele da vide naturalizovanog igrača u nacionalnom timu, a jednog smo formalno već imali!

Izvor: MN Press

Dok čekamo da Svetislav Pešić objavi spisak kandidata za dres reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu svi se pitaju da li će Srbija imati i naturalizovanog igrača na spisku.

Ono što mnogi ne znaju da u slučaju da u slučaju da se to desi, ne bi to bio prvi put da Srbija nastupa sa naturalizovanim košarkašem na nekom velikom takmičenju.

Već dva puta je naš nacionalni tim imao igrača kog smo morali da prijavimo kao naturalizovanog u sastavu i to oba puta kod Aleksandra Đorđevića. To je bilo na Eurobasketu 2015. i Eurobasketu 2017. godine, a naturalizovani igrač bio je Ognjen Kuzmić!

KAKO I ZAŠTO JE KUZMIĆ BIO NATURALIZOVAN?

Prema pravilniku FIBA svaki igrač koji do 16. godine ne nastupi za mlađe selekcije neke države dobija košarkaško državljanstvo države u kojoj je rođen. Kako je Kuzmić kasno formiran kao igrač i nikada nije bio na meti selektora mlađih selekcija Srbije on je dobio košarkaško državljanstvo BIH jer je rođen u Doboju.

BIH HTELA DA NAM GA OTME!

Kada se probio igrajući u dalekoj Finskoj i pošto ga je primetila i potpisala Unikaha, centar koji je sada na zalasku karijere dobio je ponudu da igra za BIH. Želeo je selektor Aco Petrović da bude deo ekipe na Eurobasketu u Sloveniji 2013. godine, ali je on to odbio.

"Već sam ranije rekao da leto planiram da provedem u Americi gde ću da igram letnu ligu," rekao je Ognjen Kuzmić na tu temu za "Dnevni Avaz" i dodao: "Otišao sam samo zato što sam kroz treninge shvatio da neću imati minutažu koja mi je obećavana jer su forsirani Nedžad Sinanović i Elmedin Kikanović". Zaista, ostao je u Americi, izborio se za ugovor sa Golden Stejtom, a onda pojačao Srbiju!

DVA LETA, MEDALJA I SAOBRAĆAJKA - U TO STANE REPREZENTATIVNA KARIJERA

Izvor: MN Press

Ognjen Kuzmić je na Eurobasketu 2015. godine postao prvi naturalizovani igrač u istoriji reprezentacije Srbije, pošto je ušao na spisak Aleksandra Đorđevića. Bio je podrška Miroslavu Raduljici i Nikoli Milutinovu, a sjajan turnir našeg tima završio se sa dva poraza i četvrtim mesto. Dve godine kasnije na Eurobasketu su osim Kuzmića centri bili Vladimir Štimac i Boban Marjanović, a na kraju je uzeto srebro.

Na prvom turniru Kuzmić je prosečno beležio 3,1 poen, 3,0 skoka i 50 odsto procenta šuta, a na drugom je bio bolji sa 7,1 poenom, 5,1 skokom i 1,3 asistencije. Iako je bio na širem spisku od 18 kandidata za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine Kuzmić je pred taj turnir doživeo tešku saobraćajnu nesreću i to ga je sprečilo da se izbori za mesto u timu.

POMINJAO GA JE I PEŠIĆ

"Kuzmić je svojevremeno bio naturalizovan igrač, pošto je dobio srpski pasoš posle 16. godine. Mi nismo protiv stranaca, živimo u slobodnom, globalnom svetu, a ako zadovoljava kvalitetom, zašto ne bismo imali nekog?", kazao je Pešić povodom ovog slučaja.

TU SU I TRI DAME!

Nije samo Ognjen Kuzmić bio naturalizovani član košarkaške reprezentacije Srbije, u ženskoj selekciji smo imali tri devojke koje su tako igrale za naš nacionalni tim. Danijele Pejdž se svi sećaju, Ivon Anderson je nedavno igrala na Evropskom prvenstvu, ali je i Nikolina Milić igrala kao naturalizovana. Košarkašica Minesota Linksa je uzela bronzu na Eurobasketu 2019. za naš tim, a kako je rođena u Trebinju i nije imala pasoš Srbije do 16. godine, košarkaški se vodi kao "naturalizovana" i zbog pravila da u tom slučaju ima mesta samo za jednu igračicu u timu, kvotu je popunila Ivon Anderson. "Ne razumem kako sam ja stranac?! Ali, nažalost, tako se vodim. Ja bih vrlo rado igrala za reprezentaciju, ali to nije moja odluka" kratko je rekla Nikolina za "Sportski žurnal".

Da li ste vi za naturalizovanje nekog igrača za potrebe reprezentacije Srbije?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt