Kad, kako...

SVE O ŽREBU SRBIJE ZA EUROBASKET: Gde je prenos, ko su mine i kad možemo da igramo sa Hrvatima!

Autor Nikola Lalović

Srbija čeka žreb za Eurobasket koji je zakazan za 11:30, a na izvlačenju bismo mogli da dobijemo i neke nezgodne rivale.

Izvor: Profimedia

Srbija igra prve javne mečeve na pripremama za Mundobasket, a pre toga će naši košarkaši dobiti rivale u kvalifikacijama za Mundobasket. FIBA je u ponedeljak odredila šešire za žreb i stavila Srbiju u prvi šešir.

Evropsko prvenstvo se 2025. godine igra u Letoniji, Poljskoj, Finskoj i na Kipru, a da bi se otišlo na turnir potrrebno je da se prođu kvalifikacije i nema timova koji su obezbedili plasman. Evropski šampion Španija, kao i svi domaćini moraće da odigraju kvalifikacije.

Srbija će biti u jednoj od osam grupa, igraće po četiri tima u svakoj grupi i samo jedan neće obezbediti odlazak na Eurobasket. Zbog toga ne bi trebalo da bude bojazni oko plasmana na Evropsko prvenstvo, pa možda nije ni loše da dobijemo što jaču grupu kao dobru pripremu za takmičenje. 

KAD JE ŽREB I GDE MOŽE DA SE PRATI

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Žreb se održava u Minhenu i zakazan je za 11:30. Prenos će biti obezbeđen na FIBA jutjub kanalu, a MONDO će ispratiti žreb i moći ćete da saznate u kojoj se grupi nalazi naš nacionalni tim.

PROTIV KOGA MOŽE SRBIJA?

Izvor: MN Press

Naš nacionalni tim se našao u prvom šeširu, što mu omogućava nešto lakši žreb. Postoji osam šešira na žrebu, a kao tim iz prvog šešira Srbija može da se sastane sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira. Možemo da se sastanemo sa Hratskom, Bosnom i Hercegovinom, Belgijom, Izraelom, Letonijom...

ŠEŠIR 1: Španija, Francuska, Srbija, Slovenija
ŠEŠIR 2: Litvanija, Grčka, Italija, Nemačka
ŠEŠIR 3: Češka, Poljska, Turska, Crna Gora
ŠEŠIR 4: Finska, Hrvatska, Ukrajina, Letonija
ŠEŠIR 5: Belgija, Gruzija, Izrael, Bosna i Hercegovina
ŠEŠIR 6: Mađarska, Estonija, Holandija, Bugarska
ŠEŠIR 7: Velika Britanija, Island, Švedska, Makedonija
ŠEŠIR 8: Portugal, Danska, Slovačka, Kipar

KO SU "MINE"?

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Svakako da su potencijalno najjači rivali Srbije Finci iz četvrtog šešira. Pokazali su na Eurobasketu da mogu da namuče i Španiju, ali će njimanedostatak Laurija Markanena biti jako veliki hendikep. Letonci su u kvalifikacijama za Mundobasket pokazali sav kvalitet, a Pešićeva Srbija se u tim kvalifikacijama mučila i sa Belgijom. Izrael takođe sa Jamom Madarom, Tamirom Blatom u Jovelom Zosmano može da bude nezgodan. Ipak problema oko prolaska dalje ne bi smelo da bude.

KADA SE IGRAJU MEČEVI?

Izvor: MN Press

Mečevi u kvalifikacijama za Eurobasket biće odigrani u tri kvalifikaciona prozora. Prvi je na programu od 19. do 27. februara 2024. godine, drugi od 18. do 26. novembra 2024, a poslednji od 17. do 25. februara 2025. Na tim kvalifikacionim mečevima moći će da igraju košarkaši iz Evrolige i Evrokupa, dok NBA igračima neće biti dozvoljen nastup. Sada čekamo prvo ovaj žreb, a onda i da vidimo naše košarkaše na delu protiv Grčke od 18:45.đ

BONUS VIDEO: