MONDO TEMA

"ŠTA GOD TRENER TRAŽI - JA ĆU IGRATI", A ONDA OBRT? Nedović nas sve ZBUNIO, dosta je više priče "u rukavicama"

Autor Milutin Vujičić

Svi su zbunjeni odlukom Nemanje Nedovića da se povuče sa spiska reprezentacije Srbije za Mundobasket, čak i posle saopštenja u kome je kratko objasnio svoje razloge.

Izvor: Profimedia

Košarkaška reprezentacija Srbije nastupiće na Mundobasketu bez Nemanje Nedovića. To je postalo jasno još u četvrtak u ranim popodnevnim časovima, međutim konačno objašnjenje morali smo - iz nejasnih razloga - da sačekamo skoro 24 sata kasnije. Usled logične potrebne nacije da traga za objašnjenjem stizale su brojne i maštovite spekulacije o "pravom razlogu" Nedovićevog napuštanja tima, međutim čini se da tu nije bilo prevelike drame i da je jedan od najiskusnijih odlučio da se sam skloni iz dva razloga; prvi je što je u lošoj formi, a drugi to što se nije "snašao u ulozi koja mu je dodeljena".

Sudeći po reakciji direktora reprezentacije Dragana Tarlaća, to je bilo iznenađenje i za sve u Košarkaškom savezu Srbije, iako još nismo čuli šta o svemu misli selektor Svetislav Pešić. Posebno je iznenađenje što je Nedović odlučio "da preseče" pre Pešića, odnosno posle samo dve nedelje priprema kada je očekivano da postoje problemi u igri i rešavaju se jednostavno treninzima i trening mečevima, pa za to upravo i služi period kada igrači provedu zajedno pre velikog turnira.

Ne znamo šta se desilo iza "zatvorenih vrata" protiv Bosne i Hercegovine i Poljske, kada je navodno Nedović bio i zamenik kapitena Bogdana Bogdanovića, ali smo videli da na turniru Akropolis kup - iskusni bek nije bio ni blizu svoje igre. U prvom meču protiv Grčke (71:64 za Srbiju), Nedović je na terenu proveo 13 minuta i nije pogodio šut iz igre (0/5), a izgubio je dve lopte uz dve zabeležene asistencije. Što se tiče meča protiv Italije (Srbija izgubila 89:88), Nedović je tu podjednako bio nezapažen. Opet nije pogodio nijedan šut iz igre (0/3 za tri poena), pa posle skoro deset minuta igre u prvom poluvremenu, u nastavku utakmice nije ulazio na teren.

Izvor: MN Press, Stelios Stefanou/Eurokinissi

Objašnjenje nismo dobili, ali možda nije ni potrebno nakon loše selekcije šuta i 0/8 na turniru, što je očigledno poljuljalo i samopouzdanje košarkaša Crvene zvezde. Umesto da se kroz razgovor sa selektorom dođe do rešenja i vidi kako da se vrati u formu, pošto bi da je na nivou partija iz Evrolige i te kako bio od pomoći reprezentaciji, odlučeno je da se odmah prihvati odluka o tome da se povuče iz državnog tima.

U sopstvenom objašnjenju u pisanoj formi na sajtu KSS, Nedović je kazao i da se "nije snašao u ulozi" kod Svetislava Pešića, i da zato nije mogao da pruži maksimum. Opet, ta uloga ne bi trebalo da je nepoznata, posebno ako se zna da je bio deo tima i koji je igrao na prethodnom Eurobasketu. Štaviše, jedan je od samo šestorice sa sadašnjeg spiska koji su bili tada u timu.

Izvor: MN Press

Nedović takođe nije blistao na EP pošto se vraćao iz povrede, pa je protiv Holandije (1/1) i Češke (0/2) igrao minimalno, da bi svoje pravo lice pokazao u razbijanju Finske (14 poena, 6/10 iz igre). Nažalost, već protiv Izraela (šest poena za 13 minuta) je obnovio povredu i to mu je do sada poslednji zvanični meč u dresu reprezentacije Srbije, dok je pitanje da li će ikada više i u karijeri igrati za "orlove" ako znamo da ima 32 godine i da se kod nas košarkaši "rano šalju u penziju".

Ono što je takođe zbunjujuće je što je Nedović na Instagramu i pre objave zvaničnog spiska prvi nagovestio da će igrati za Srbiju, dok je takođe i optimistično govorio o Mundobasketu. Uz poruku da mu je "sve teže što je stariji", ali da se oseća dobro i da mu ne fali motivacija da igra za "orlove" gde je uvek pozitivna atmosfera - nije imao ništa protiv ni svoje uloge u reprezentaciji. "Šta god treba i trener bude tražio, ja ću igrati", kazao je Nedović na početku okupljanja, pa otud i zbunjenost javnosti koja traži odgovore kada su kontradiktorni jer se daju "u rukavicama". Možda je vreme da ih svi skinemo...

BONUS VIDEO: