Ne kotiramo se dobro

SRBIJA PADA PRED MUNDOBASKET: Više nas ne vide ni u četvrfinalu, a kamoli u borbi za medalje!

Autor Nikola Lalović

Italija je pobedom na "Akropolis kupu" prestigla Srbiju i sada je naš tim tek deveti na listi najboljih selekcija sveta. To nam ne daje garanciju ni da ćemo u četvrfinale...

Izvor: MN Press/Lato Klodian/Eurokinissi

FIBA je objavila novi presek stanja kada je Svetsko prvenstvo u pitanju, a naš tim je nakon jedne pobede i jednog poraza na "Akropolis kupu" pao u prognozama. Sada FIBA smatra da je Srbija deveta reprezentacija po jačini na predstojećem Mundobasketu, daleko od borbe za medalje!

Na prvom mestu se ubedljivo nalazi selekcija Sjedinjenih Američkih Država koja je prvi favorit za zlato uprkos tome što najveće zvezde ne igraju za nacionalni tim. Na drugom mestu je Francuska, treža je Australija, a četvrta Slovenija. Na petom mestu je Nemačka, a tek šesta je Španija iako je branilac titule i iako su nedavno savladali Slovence 20 razlike. Što se tiče Srbije, FIBA piše:

"NIkola Jokić nije tu ovog leta i svaki drugi tim bi pao iz prvih 10 u poslednjih 10 na svetu bez najboljeg igrača na svetu u ovom trenutku. Ali ne i Srbija. Oni i dalje imaju izvesnog Bogdana Bogdanovića koji će preuzeti glavnu ulogu, kao što je to uradio protiv Grčke sa 15 poena, 7 skokova i 5 asistencija. Tu je i Nikola Milutinov, kao i Marko Gudurić koji može da se "zapali" i ubaci 20+ poena. Tu je i dosta dubine uz momke koji hoće da iskoriste odsustvo Nikole Jokića i Vasilija Micića ovog leta. Malo je reći da su favoriti u grupi, ali su uspomene iz 2019. i 2022. još u njihovim glavama gde dobre igre u grupi nisu nastavljene u nokaut fazi."

Što se tiče rivala iz grupe najgore se kotira Južni Sudan na 25. mestu, Kina je 19. a Portoriko 18. pa se očigledno očekuje da između ta dva tima bude velika bitka oko toga ko će u drugu fazu. Iznenađujuće slabo su plasirane tek 12. Litvanija i Grčka koja je posle loših igara i otkaza tek na 15. mestu. 

Svetsko prvenstvo počinje 25. avgusta i trajaće do 10. septembra, a naš tim se nalazi u grupi B sa Portorikom, Kinom i Južnim Sudanom. Potencijalni rivali u drugoj rundi su nam Italija, Dominikanska republika, Angola i Filipini. 

BONUS VIDEO: