Tragedija!

ZVEZDIN KAPITEN OSAM MESECI IGRAO TEŠKO BOLESTAN: Region se oprašta od Ivana - ovako je govorio o tumoru!

Autor Dušan Ninković

Nekadašnji kapiten juniorskog tima Crvene zvezde Ivan Ćorović preminuo je nakon teške bolesti.

Izvor: MN Press

Tragična vest za regionalnu košarku stigla je u petak popodne - nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Igor Ćorović (26), kapiten njenog juniorskog tima i senior FMP-a iz Železnika preminuo je nakon duge i teške bolesti. Crveno-beli su se emotivnom porukom oprostili od momka koji je punih osam meseci igrao sa kancerom u kolenu, dok je mislio da je to samo hematom.

U tom periodu sa Crvenom zvezdom je osvojio titulu u juniorskoj konkurenciji, a zatim se priključio i reprezentaciji Crne Gore sa kojom je imao obaveze na Evropskom prvenstvu. Tek na početku naredne sezone, kada je nakon uvodnih treninga FMP-a raskinuo ugovor sa timom iz Železnika, Ivan je odradio dodatne preglede i saznao katastrofalne vesti...

"Sve je počelo u februaru 2017. godine. Prvo se pojavio tup bol u kolenu, kao da sam dobio neki udarac. Dijagnoze su bile razne... U martu sam uradio magnetnu rezonancu i rekli su mi da je hematom. Ja sam nastavio da igram i treniram, tad sam iz prvog tima FMP prekomandovan u juniorski tim Zvezde. Sećam se poslednje utakmice u crveno-belom dresu. Vezao sam 11 poena u trećoj četvrtini, napravili smo razliku i pobedili u finalu juniorskog prvenstva. Dva dana posle toga sam otišao na pripreme reprezentacije Crne Gore. Igrali smo Evropsko prvenstvo na Kritu i obezbedili opstanak u diviziji. To se desilo na pretposlednjoj utakmici, koju smo 57 sekundi pre kraja gubili osam razlike. Uspeli smo da stignemo i u produžetku dobijemo. Došao sam kući posle EP i uzeo taj meč da pogledam na TV. Tek tu primećujem da loše trčim", rekao je u novembru 2020. godine za "24sedam" Ivan i dodao: "Ljudi su to očigledno videli, ali ja nisam bio svestan. Rekao sam odmah sebi da moram što pre da rešim taj problem. Misleći da je i dalje taj hematom, počinjem da radim sve suprotno od onoga što je potrebno - laseri, struje... To se nikako ne radi kada je tumor. A mi tada nismo znali pravu dijagnozu... Posle odlazim u Beograd, počinju mi pripreme sa prvim timom FMP. Radim još dve magnetne rezonance i ultrazvuk, doktori ponovo govore da je hematom. Dolazi 31. avgust, klub sa mnom raskida sporazumno ugovor, sa željom da negde odem da se razvijam. Četiri dana kasnije na snimcima koje sam svojevoljno i detaljno uradio saznajem da imam ozbiljan zdrastveni problem. Osećao sam samo bol kad se završi trening ili utakmica. Ali razmišljao sam da ću izdržati još malo dok prođu bitne utakmice i da ću se onda posvetiti lečenju."

U tom intervjuu, jednom od retkih koje je dao nakon dijagnostifikovane bolesti, Ivan Ćorović je pričao i o detaljima lečenja.

"Primio sam pet hemioterapija. Posle toga sam imao operaciju pa još devet zaštitnih hemioterapija. To je trajalo godinu dana i posle je još godinu sve bilo u redu. Upisao sam fakultet u Nikšiću, želeo da učim za trenera, ali nije mi se svidelo. Razmišljao sam šta ću dalje i odlučio da upišem Mašinski. Međutim, godinu i po posle operacije imao sam novu intervenciju. Bila je to laka operacija, ali nisam mogao posle nje da se vratim u normalu. U februaru 2020. godine sam otišao na kontrolu i video da se tumor vratio i da je porastao desetak centimetara. Jedino rešenje bila je amputacija noge iz kuka. Bio je to logičan sled događaja. Bio sam spreman, pripreman na to u podsvesti od početka lečenja. Mogu sad da kažem da sam amputaciju savršeno podneo, kao da se ništa nije desilo", ispričao je Ivan.

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde dobio je protezu i sa njom je živeo nakon amputacije, a tokom godina je uspeo da se prilagodi svim okolnostima i da bez problema obavlja sve što treba. Nažalost, preminuo je 11. avgusta 2023. godine. Ivane, počivaj u miru!