NEVEROVATNO

NIJE JUŽNI, NEGO TUŽNI SUDAN! Kakva LUDNICA i neviđena završnica u grupi Srbije - ovo je teško opisati!

Autor Nemanja Stanojčić

Portoriko je pobedio Južni Sudan posle produžetka u prvom meču grupe B u kojoj je i reprezentacija Srbije.

Izvor: Sportklub/Screenshot

Kakva drama i preokret Portorika protiv Južnog Sudana na Svetskom prvenstvu, a onda pobeda posle produžetka, iako je sve moglo da bude rešeno još ranije - 101:96 (81:81)! Gubili su sve vreme, imali i dvocifren minus, delovali su veoma loše i onda su u poslednjem minutu uspeli da šokiraju rivala i da dođu do šanse da pobede u grupi B u kojoj je i Srbija. Završnica meča bila je nestvarna... Čula se sirena za kraj meča što je značio da se igra produžetak (81:81), ali je sudija pokazao da je pre toga bio faul. Gledao se snimak i utvrđen je da vreme nije isteklo, Romero je imao dva slobodna bacanja da stavi tačku - promašio je oba! Kakva drama, a onda i znak da će se još igrati.

Od početka je Južni Sudan, predvođen trojicom igrača sa NBA iskustvom, počeo da diktira tempo. Gebrijel, Džouns i Šajok diktirali su tempo i na poluvremenu je već razlika bila dvocifrena (52:42). Uspeli su Portorikanci da uzvrate u trećoj deonici i da vrate neizvesnost (60:59).

U poslednjem kvartalu bilo je previše grešaka na obe strane, nerezonskih šuteva, pokušaja koje je teško objasniti. Jedan od takvih bila je kontra Portorika četiri na jedan koja se završila promašajem. Ni Sudanci nisu znali to da kazne, pa je umesto velkog vođstva na oko dva minuta pre kraja na semaforu bilo nerešeno (74:74). U dramatičnoj završnici je Južni Sudan poveo a 78:75 posle kontre na oko 40 sekundi pre kraja, ali je Portoriko brzo poentirao, pa je iz kontre Romero zakucao za vođstvo, a posle tajm-auta Sudanci nisu izveli loptu za propisanih pet sekundi. Dve ogromne greške u momentima kada se meč lomio, a onda je Romero promašio oba slobodna bacanja...

U dodatnih pet minuta Portorikanci su se mnogo bolje snašli, pogodili su dve trojke i stekli nedostižnu prednost (88:81), dok su se njhovi protivnici žestoko mučili da uopšte dođu do prilike da priđu košu i poentiraju. Upravo će u ponedeljak 28. avgusta igrati Srbija-Portoriko i Kina-Južni Sudan.

Što se liste strelaca tiče u poraženom timu je Džouns Karlik dao 38 poena, uz 11 asistencija, dok su se na drugoj strani istakli Stefon Tompson (21, 13sk) i Tremont Voters (19, 10as).

BONUS VIDEO: