ODBRUSIO

NE IGRA JER JE U RUSIJI? MA, BRIGA ME ZA SVETSKU POLITIKU! Francuska ispala sa Mundobasketa, a lider je BESAN na sve!

Autor Milutin Vujičić

Nikola Batum nije srećan što Francuska nije imala najjači tim na Mundobasketu 2023.

Izvor: Profimedia

Košarkaška reprezentacija Francuske najveće je razočaranje Mundobasketa. Već posle dva kola "galski petlovi" mogu da se pakuju kući pošto ih je oslabljena reprezentacija Letonije danas pobedila (88:86) i eliminisala sa Svetskog prvenstva, što je potpuno šokantno kada uzmemo u obzir kakve igrače na okupu ima selektor Vensan Kole, koliko je dugo vođa reprezentacije, kakva je istorija državnog tima Francuske...

"Još sam vruć... Veliko razočaranje. Mentalno smo se slomili. Oni su i fizički bili superiorniji. Nismo igrali timski. Nismo uspeli da im pobegnemo i da im se odlepimo. Ovaj meč je ogledalo onoga što nam se dešavalo poslednjih pet ili šest nedelja. Mi smo jako dobar tim i pokazivali smo to prethodnih godina, ali sada bi svi trebalo da stave prst na čelo zbog svega što se dešavalo ovog leta. Igrači, treneri, savez...", rekao je lider reprezentacije Nikola Batum kome će meč protiv Libana biti i oproštajni od državnog grba posle velikih uspeha.

O čemu je pričao Batum? Očigledno je bilo da je nezadovoljan što je iz tima odstranjen Toma Ertel kome su vrata državnog tima bila potpuno zatvorena zato što je potpisao za Zenit, odnosno zbog toga što će usred rata u Ukrajini igrati za klub iz Rusije. To nije bilo dozvoljeno i Košarkaški savez Francuske zato nije dao Koleu da ga pozove.

"Mi da se tek tako lišavamo nekih igrača, da gubimo košarkaše zbog politike... Nije mi jasno. Svi bi trebalo da budemo posvećeni uspehu reprezentacije. Baš me briga za svetsku politiku, hoću da Francuska ima najbolju moguću reprezentaciju", kazao je Batum i potvrdio da se "penzioniše" posle debakla, koji svakako nije očekivao kada je i ovo leto podredio državnom timu i posle naporne NBA sezone se stavio na raspolaganje Koleu.

"Žrtvovao sam mnogo leta za ovaj dres i nije mi žao. Nismo smeli da se odreknemo pojedinih igrača... Godinama smo bili zajedno, pravili nešto... Jeste, mi igrači smo pogrešili ovde. Ali, mnogi ljudi bi trebalo da se preispitaju. Ostalo mi je još godinu dana u dresu Francuske. Svi su nam potrebni sledećeg leta u Parizu. Svi! I najbolji mogući uslovi. Uprksao sam svoj poslednji Mundobasket i to me baš boli. Zato me ne interesuje politika i želim najjači mogući tim narednog leta na Olimpijskim igrama", zaključio je on.

BONUS VIDEO: