Naučiće i on srpski!

"KOGA BRIGA ZA NBA KAD BOGDAN I JA IGRAMO NA SVETSKOM PRVENSTVU!" Div iz Angole se ne odvaja od Srba na Filipinima!

Autor Nikola Lalović

Bruno Fernando je za MONDO i srpske medije pričao o druženju sa Bogdanom Bogdanovićem, potencijalnom meču sa Srbijom, ali i o patriotizmu i osmehu na licu naroda Angole! Od izveštača MONDA sa Mundobasketa Nikole Lalovića

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/ Nikola Lalović

Na otvaranju Svetskog prvenstva je bilo spektakularno i glasno, ali hala nije bila skroz puna i akustika "Filipino arene" nije ipak toliko dobra jer je arena previsoka i zidovi od kojih se zvuk odbija su daleko. Na drugom meču grupne faze Filipini su igrali sa Angolom u "Araneta Koloseumu" i tu su bukvalno bolele uši!

"Puso, puso" odjekivalo je halom (srce, srce na tagalogu), a pri svakoj trojci Džordana Klarksona hala je eksplodirala. Ipak, nije to bilo dovoljno i Angola je savladala domaćina 80:70 i tako ostala u igri za prolazak dalje. Jedan od najboljih na terenu bio je centar Bruno Fernando sa 14 poena i 7 skokova.

"Iskoristićemo ovu emociju da odemo dalje, probaćemo da budemo mnogo agresivniji. Kao što znate oni su povukli prvi potez, bili su spremni, prvi su nas "udarili", ali smo im uzvratili "udarac" i pobedili smo", rekao je na startu Fernando pa progovorio i o iskustvu igranja pred filipinskom publikom: "Bilo je specijalno i trebalo nam je ovo. Izašli smo spremni na to da će oni imati prednost domaćeg terena. Znali smo da će igrati jako, da imaju mnogo momaka koji znaju da igraju košarku, da će igrati sa puno energije. Sve je bilo protiv nas, a to što smo ostali mirni, što smo uspeli da odigramo prave akcije i što smo bili odlični u odbrani nam je donelo pobedu."

Naravno teško je bilo doći do reči pored filipinskih novinara opsednutih NBA zvezdama, ali i svojim nacionalnim timom. Upitan je ko ga je od Filipinaca najviše impresionirao.

"Svi! Oni su sjajni igrači i odlično su trenirani, moramo da im odamo priznanje.Odigrali su odličan meč, promašili su neke šuteve koje obično pogađaju i uspeli smo da iskoristimo njihove greške i da pobedimo. Impresioniran sam njihovim timom. Žun Fahardo i Arijel Edu su bili nezgodni, bilo mi je teško protiv njih. Neke stvari mi nisu polazile za rukom. Svaka im čast! Dali su sve od sebe, izašli su na teren, obratili pažnju na detalje i odigrali najbolje što su mogli", istakao je on.

Kako Filipinci ipak ne mogu biti više navalentni od Srba, uspeli su i naši novinari da se dočepaju pitanja! Sada je Angola na jednu pobedu od druge faze i eventualnog meča sa Srbijom. A tu je Fernandov saigrač iz Atlante...

"Bogi! U istom smo hotelu pa stalno pričamo. Reprezentativci Srbije sede odmah pored nas za ručkom i družimo se. Svaki put kada se vidimo pričamo i naravno pomalo razmenjujemo poruke. To bi bio sjajan duel, nešto čemu se radujemo. Puno bi značilo i meni i njemu da igramo jedan protiv drugog ovde na Svetskom prvenstvu ali brinućemo o njima kada god dođe to vreme", počeo je Bruno Fernando priču za srpske medije.

Da li se više raduje što će igrati sa Bogdanom u Atlanti ili što ima priliku da igra protiv njega na Mundobasketu? "Sada je NBA nebitan! Ne brinemo o NBA, sada je Svetsko prvenstvo u košarci, ja nosim dres Angole i to je jedino bitno!", priča Bruno dok pokazuje na zastavu svoje zemlje.

Kao što mi najbolje znamo ne igraju svi NBA igrači za svoje reprezentacije, a šta je ono što njega motiviše da nakon trejda iz jednog u drugi tim ipak dođe da igra za Angolu? Rizikuje da se povredi, da se nedovoljno spremi za novu sezonu, da se mentalno isrcrpi...

"Volim košarku i igraću košarku kad god mogu. Volim moju zemlju, to mi mnogo znači. Uvek mi je čast da nosim taj dres i da predstavljam svoju zemlju", kaže on pa pokazuje prstom na igrača utakmice Žersona Gonsalveša: "Sjajan meč ovog momka ovde i to me motiviše. Potrebno nam je da vidimo osmeh na licima naših ljudi i nadamo se da će nam to doneti ova pobeda."

Angola ima bekovski par sastavljen od Šilde Dundaa i Žersona Domingoša koji igra odlično na ovom Mundobasketu. Dundao je visok 167, a Domingoš 180 centimetara. A to je sigurno motivacija za sve one koji nisu baš dvometraši, a hteli bi da se bave košarkom.

"Motivacija za male momke? Naravno! Oni donose drugačiju energiju, oni su motor tima. Ja stalno pričam da su motor tima. Brzi su, mogu da se zaustave na petoparcu, znaju da rade prave stvari i oni nas pokreću. Nastavićemo da koristimo njihovu energiju i da nastavimo da igramo akcije koje nam pozovu", rekao je centar Angole i Atlante i na kraju na pitanje da li ga je Bogdan do sada u hotelu naučio neke srpske reči odgovorio je sa: "Nije još, ali većeras ćemo da pričamo!"

Dok vi čitate ovaj intervju, sigurni smo da je Fernando naučio da kaže makar "brate" na srpskom. I bilo bi lepo da konekcija koju stvori sa Bogdanovićem tokom druženja u Manili bude smrtonosna i za NBA odbrane!

BONUS VIDEO: