MONDO INTERVJU

JOKIĆ JE MVP, DONČIĆU JE TATA SRBIN - SRBIJA JE STRAŠNA! Sudanac preko ABA lige stigao do Mundobasketa i zna sve o nama!

Autor Nikola Lalović

Prvo iskustvo van Amerike imao je u ABA 2 ligi, a sada će protiv Srbije probati da napravi senzaciju na Svetskom prvenstvu. Nuni Omot za MONDO sa Filipina! Od izveštača MONDA sa Mundobasketa Nikole Lalovića

Izvor: MONDO/Nikola Lalović/MN Press

"Naravno da znam za Nikolu Jokića, MVP-a, Bogdana Bogdanovića zna ceo naš tim... Ne gledam toliko Evroligu, ali primetio sam i tamo nekoliko igrača, Srbija ima mnogo dobrih košarkaša. Poznat mi je Balkan i jasno mi je da su neki momci Slovenci ili iz drugih delova država. Malo mi je teško da sve pohvatam jer recimo za Luku znam da mu je tata Srbin. Ne znam za Gorana Dragića, je l' on Srbin? Jeste? Imate mnogo dobrih igrača!", priča na početku intervjua za MONDO jedan od najboljih košarkaša Južnog Sudana Nuni Omot.

Ovaj krilni košarkaš rođen je u Najrobiju u Keniji odakle su zbog rata izbegli njegovi roditelji. Kao i što je slučaj sa 16-godišnjim centrom Kamanom Maluahom uspeo je da ispliva iz svih teškoća i napravi sjajnu košarkašku karijeru, a u ponedeljak je bio deo istorije. Deo prve pobede Južnog Sudana na Svetskim prvenstvima!

"Svakako je to bio emotivan dan za sve nas. Kad god možete da budete deo istorije osećaj je sjajan. Ipak u pobedi možete da uživate vrlo kratko jer dolaze nove utakmice. Bilo je to dobro iskustvo, naučili smo dosta iz prve pobede na Svetskim prvenstvima, ali moramo brzo da se okrenemo utakmici protiv jako dobrog tima a koja sada dolazi. Možemo samo malo da uživamo u pobedi jer dolazi novi meč protiv jako dobrog tima", naglasio je on.

Neverovatno je gledati tim Južnog Sudana na terenu jer su izuzetno atipični. Svi su visoki, imaju duge ruke i svi šutiraju za tri, pa čak i centri!

"To je definitivno naša prednost. Jasno je da mnogo timova koji su ovde već imauju iskustva na Svetskim prvenstvima, mnogo ovih timova jako dugo igraju zajedno, otkako su bili u mlađim kategorijama. Kod nas je interesantno jer smo se tek skupili, nismo odrasli igrajući zajedno. Može da se vidi ponekad da nismo dugo zajedno. Pokušavamo da iskoristimo naše prednosti protiv drugih timova, ali da bi nastavili da pobeđujemo na utakmicama moramo dobro da delimo lopte i biramo prave akcije. Veliki broj timova ovde je iskusno i uvek izaberu najbolja rešenja, Da bismo mi nastavili da rastemo i da se poboljšavamo moramo da nastavimo da delimo lopte međusobno i da pokušamo u svakoj akciji dođemo do najboljeg šuta", dodao je Nuni Omot.

Nakon završenog koledža nije draftovan 2018. godine pa je proveo neko vreme u Long Ajland Netsima u razvojnoj ligi. Posle toga se zaputio u ABA 2 ligu gde je sa velikim uspehom igrao za MZT. Ipak, nije bilo lako...

"Evropa je malo drugačija, za neke momke je teško da se uklope, dok se neki lako prilagode. Postoji nekoliko situacija u kojima se možete naći i mnogo toga zavisi od toga u košarci. Osećao sam da je MZT bio drugačije iskustvo. Meni je bilo teško, prvi put sam bio u inostranstvu, išao sam preko okeana, tim je imao finansijske probleme... To me je nateralo da razmišljam na drugi način o Evropi, iako sam znao da nije tako svuda. Morao sam da se naviknem na plan treninga, na to što se trenira dva puta dnevno i to što je igra tamo mnogo teža na mentalnom planu. Mnogo sam naučio dok sam bio tamo kao košarkaš i kao čovek. Uspeo sam da budem sam prepušten sebi u stranoj zemlji. Bilo je i dobro i loše za mene u isto vreme", iskren je Sudanac kada priča o epizodi u Skoplju.

Južni Sudan je prokockao šansu da već sada bude u drugoj fazi pošto su u meču prvog kola vodili skoro celu utakmicu i na kraju izgubili posle produžetka. Sada će im biti možda i najlakše do sada jer pritiska jednostavno nema protiv favorita kakav je Srbija.

"Sigurno je tako.Srbija je jako, jako dobar tim, u deset najboljih na svetu. Uspeli su da proizvedu mnogo dobrih igrača tokom godina, neki igrači im igraju u NBA ligi, a mnogo njih je u Evroligi. Vidi se prema načinu na koji igraju da su dugo zajedno. Sjajan im je protok lopte, uvek uzimaju najbolji mogući šut. Tamo je košarka najvažnija stvar i tamo uče ljude košarci. Svaka im čast na svemu što su uradili, kako uspevaju da od mlađih dana odgajaju svoje igrače. Biće teška borba, ali kad god sam nekom timu verujem da možemo da pobedimo svakoga. Ipak je to košarka. Oni imaju iskustva, ali nikad se ne zna, desi se svakome loš dan. Igraćemo tvrdo i držaćemo se naših principa igre. Igraćemo 40 minuta pa šta bude", priča nam Nuni, pa analizira meč koji predstoji: "Moramo da ostanemo disciplinovani. Tako iskusni timovi znaju kako da iskoriste tvoje greške i ako praviš greške koštaće te. To kako im kruži lopta u napadu, kako se kreću, kako su sinhronizovani...Može da se vidi koliko su iskusni, dobro utrenirani, koliko dugo igraju zajedno... Za nas je najvažnije da smanjimo broj grešaka i izgubljenih lopti. Skokovi i igra u tranziciji su nam jača strana i najvažnije nam je da budemo disciplinovani i držimo se plana igre 40 minuta. Primetio sam ovde koliko su timovi disciplinovani i uvek pokušavaju da imaju najbolji mogući šut", završio je svoju priču za MONDO Nuni Omot.

Izvor: Profimedia

Realno će Sudanci mnogo više nade polagati u Saleta Đorđevića i eventualnu pobedu njegove Kine nad Portorikom nego na trijumf nad Srbijom. Ako im Sale učini uslugu verovatno će proći dalje, ali kako god bilo - ovaj tim je osvetlao obraz državi koja je mnogo propatila u poslednjim decenijama. I za to valjda zaslužuje nekakvu medalju!

BONUS VIDEO: