Košarka

NE IZLAZITE NAPOLJE, BOLEĆE VAS GRUDI! SMS poruka uplašila novinare na Mundobasketu: OPASNO JE

Autor Mladen Šolak

Nadležni u Džakarti u saradnji sa Međunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA) hitno reagovali povodom ogromnog zagađenja u glavnom gradu Indonezije

Izvor: Profimedia

Izveštačima sa Mundobasketa u Indoneziji stiglo je hitno upozorenje od odgovornih u FIBA. U njemu je navedeno da izbegnu aktivnosti na otvorenom zbog velikog zagađenja vazduha. "Dragi predstavnici medija, nivo zagađenosti vazduha dostigao je strašne nivoe danas. Trenutni kvalitet vazduha će verovatno uticati na vaše zdravlje", navedeno je u tom upozorenju.

"Možete osetiti posledice poput kratkog daha, suvog kašlja i bola u grudima. Izbegavajte aktivnosti napolju i ostanite u hotelima", takođe su poslali iz FIBA medijskim radnicima na Mundobasketu, zabrinuti za njihovo zdravlje. Ovaj odgovoran potez nadležnih izazvao je veliku pažnju na dan kada je Džakarta prema sajtu "IQ Air" sedmi najzagađeniji grad na svetu, sa 106 jedinica za zagađenost. Najzagađenija je Kolkata u Indiji, glavni grad Zapadnog Bengala, sa 154 jedinica zagađenosti.

Zagađenost vazduha u Indoneziji je zabrinjavajuća prethodnih dana, jer je prisustvo štetnih čestica u vazduhu čak 19 puta veće od onog koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. "Blumberg" je pisao o tome da su zaposlenima u državnoj upravi poslate preporuke da rade od kuće, a ulice su prskane vodom i pokrenuta je potrega za vozilima koja prekoračuju dozvoljeni nivo emitovanja štetnih gasova. Tamošnja vlada razmatra i uvođenje poreza za zagađenje, dok je ministar apelovao na lokalno stanovnišvo da nose maske kada se kreću van domova. Ovaj problem isplivao je i postao vidljiv golim okom usred Mundobasketa, kao i pre njega, a povrh toga Džakarta će u septembru organizovati i Azijski samit početkom septembra.

Takmičenje u Džakarti trajaće i narednih dana. Nakon što su do sada u najvećoj metropoli Južnoistočne Azije igrali Kanada, Letonija, Francuska i Liban, kao i Brazil, Španija, Obala Slonovače i Iran, u drugoj fazi će u tom gradu biti odigrani mečevi Grupe L, u kojoj se takmiče Španija, Kanada, Brazil i Letonija. Nakon toga se svi sele na Filipine.