Iskreno...

"ZNATE, GLEDALI STE SRBIJU..." Sale KInezima govori samo JEDNU reč - mogla je da spreči debakl!

Autori Dušan Ninković Nikola Lalović

Selektor košarkaške reprezentacije Kine Aleksandar Đorđević ispričao na čemu radi sa svojim timom. Od izveštača MONDA za Mundobasketa Nikole Lalovića

Izvor: MN Press, Vid Ponikvar/Sportida

Kina je prvu grupnu fazu na Mundobasketu 2023. godine završila katastrofalno - uz tri ubedljiva poraza i daleko od borbe za mesto najbolje azijske selekcije. Teško će preko ovog turnira obezbediti plasman na Olimpijske igre, a srpski stručnjak Aleksandar Đorđević svestan je šta je to falilo njegovom timu.

U prvoj izjavi nakon poraza od Portorika čestitao je rivalu, a zatim govorio o problemima koji muče njegov tim. Nikako im nije bilo lako, iako se pred početak takmičenja činilo da u grupi sa Srbijom, Portorikom i Južnim Sudanom imaju realne šanse čak i za drugu poziciju - odnosno nastavak takmičenja u boljem delu kostura, tamo gde se odlučuje o medaljama.

"Prvo da čestitam Portoriku. Oni su zaslužili pobedu. Od starta su bili spremni, uspeli su da čitaju naše defanzivne greške na sjajan način. Vrlo su iskusni i znaju da igraju ovakve utakmice. Rekao sam mojim momcima da moraju da nastave da se bore, sutra se igra nova utakmica. Defanzivno nismo bili fokusirani, previše smo dozvolili lakih polaganja ispod koša", rekao je Đorđević.

Bili ste jako dobri u trećoj četvrtini, imali ste momentum, gde se izgubio? "To je reč koju ja koristim stalno sa njima - momentum! Treba vam momentum da promenite ritam utakmice. Kad god nam je to trebalo, kada smo gubili osam razlike trebao nam je momentum, ali nije se desio. Ovo je košarka i moramo da shvatimo da je svaka sitnica bitna. Previše smo dali drugih šansi timu Portorika", ispričao je Đorđević i otkrio zašto starteri ne igraju duže zajedno: "Nekada zbog problema sa faulovima, možda nekada sa problemima koje nam pravi drugi tim. Teško je objasniti stvari koje se dešavaju u košarci, to mora da se analizira jako ozbiljno."

Na pitanje novinara MONDA Nikole Lalovića da li bi tim Kine mogao da raste pod njegovom komandom, kao što je svojevremeno bio slučaj sa selekcijom Srbije, "Sale Nacionale" je imao spreman odgovor.

"Uvek ovo što je sada dolazi pre onoga što će se desiti kasnije. Sada je za nas jako bitno, a tek ćemo kasnije nastaviti da radimo kao što smo već krenuli da radimo sa mladim igračima u timu i sa nekim mlađim selekcijama. Znate jer ste gledali Srbiju, taj proces je ono zašto selektori dobijaju ugovore. Moramo to da prihvatimo, ali sada imamo jako važnu utakmicu i bitno nam je šta ćemo uraditi u narednim mečevima. Kapiten je izvrnuo članak, videćemo sa doktorom šta je, ali deluje da nije ozbiljno. Videćemo, sutra imamo rano utakmicu, ali videćemo da li će moći da zaigra", zaključio je selektor Kine.

BONUS VIDEO: