MONDO INTERVJU

INTERVJU: PLAN ZA JOVIĆA? DA IGRA ZA SRBIJU! Spolstra otkrio: Kad niko nije gledao on je radio, vidite ga sad!

Autor Nikola Lalović

Erik Spolstra je imao tone zahteva za intervju, ali je odabrao da priča za srpske medije i otkrio da je oduševljen Nikolom Jovićem, ali i da je siguran da će se Nikola Jokić vratiti u nacionalni tim! Od izveštača MONDA sa Mundobasketa Nikole Lalovića

Izvor: Profimedia

Na treningu reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država pred početak druge faze Svetskog prvenstva videli smo pravu gungulu! Bilo je neverovatno puno novinara zainteresovanih da vide i uslikaju NBA zvezde, kao i da popričaju sa njima. A pored svih obaveza Erik Spolstra je želeo da odvoji vreme za srpske novinare!

Naravno da su teme bile Svetsko prvenstvo i Nikola Jović, ali smo prvo želeli da saznamo kakva su iskustva jednog od najboljih stručnjaka na svetu sa Mundobasketa.

"Što se tiče Svetskog prvenstva čast je biti ovde. Uživamo u takmičenju, ovo je nešto najbolje što svet ima da ponudi. Momci su stvarno motivisani za takmičenje i izazove. Bilo je mnogo priče kako ovaj naš tim nije toliko dobar ili talentovan kao neki naši prethodni timovi ali ja mislim da je to nešto što nas ujedinjuje kao grupu", rekao je Spolstra za srpske medije, pa se osvrnuo na to koliko je teško prilagoditi se FIBA pravilima za NBA zvezde: "To je promena i znali smo da će biti. Nije ovo NBA košarka i da bismo osvojili prvenstvo mi smo ti koji moramo da se prilagođavamo. Za sada mislim da su se momci uglavnom prilagodili."

Naravno, sledeća tema je bio Nikola Jović! Već na pripremama Srbije pokazao je da može da doprinese ovom timu, a na Mundobasketu za sada blista!

"Klinac igra dobro, zabavno je! Zabavno to što smo ovde u isto vreme!", počeo je Spolstra, pa nastavio o tome kako je Jović stigao do Svetskog prvenstva: "On je mnogo radio iza kulisa. Niko nije obraćao pažnju u martu, aprilu i maju kada je dva puta dnevno vežbao i totalno promenio svoje telo. Sada je potpuno zdrav."

Publika u Srbiji nije imala priliku da vidi previše Nikole Jovića u sezoni iza nas. Bio je povređen, odigrao tek dvadesetak mečeva u NBA... Ali Spolstra i stručni štab Majami Hita su vrlo dobro mogli da vide koliko Jović naporno radi.

"Radio je na svojim veštinama i pripremio se za ono za šta smo pretpostavili da će biti jako bitno leto. Prvo je bio na Letnjoj ligi u Sakramentu i Vegasu gde je igrao jako dobro, a onda i je dobio priliku da se takmiči za mesto u sastavu i potencijalno minute... On je prestigao sve ostale za sada!", istakao je prvi trener Majamija.

Što se samog Mundobasketa tiče Majami ostaje budan zbog Nikole! "Ja uživam u njegovoj igri, stručni štab uživa, bude se u pola pet ujutro svakog jutra da gledaju njegove utakmice i navijači Majamija ga podržavaju! Uzbudljivo je, fanovi Hita prate Svetsko prvenstvo i naravno da prate naš tim, ali svi prate i Nikolu. Videli smo koliko je radio iza kulisa, on je sve ovo zaslužio. Sve je tu zbog njegovih radnih navika i posvećenosti", objasnio nam je Spolstra.

Videli smo i da se trener Majamija ovde sreo sa svojim mladim košarkašem. U Manili su bili na ručku, a kako je sa majčine strane Spolstra Filipinac planira da ponovo izvede Jovića i da ga upozna sa svojom kulturom.

"Izašli smo na ručak i više smo hteli da proslavimo što je uspeo da dođe ovde, da se izbori za ulogu u svom timu i da oseti nešto potpuno novo. Nije bio nikada u Manili, tako da je razgovor više bio prijateljski nego razgovor između trenera i igrača. Uživao sam u tome i samo želim da ga podržim dok je ovde. Ne pokušavam da ga treniram, samo smo pričali. Ponovo ćemo se naći iako su nam rasporedi sada ludi, ali ću ga izvesti opet na večeru. Odvešću ga u filipinski restoran da bi ga upoznao sa nečim drugačijim", priča Spolstra.

Nije moglo ni bez pitanja o eventualnom finalu Srba i Amerikanaca... "Neću da trčim pred rudu ali jeste mi palo na pamet! Tajron Lu iz našeg stručnog štaba nas stalno podseća da je ovo kao "Martovsko ludilo", kao NCAA turnir. Morate da se fokusirate na sledeću utakmicu, ali smo svesni rasporeda i žreba. Oba tima su imala sreće da pobede sve utakmice do sada, ali ako se budemo susreli to može da bude pravo slavlje za celu organizaciju", priznaje trener Majami Hita.

Nikola Jokić nije tu, ali na pomen njegovog imena Spolstra ne može da odoli: "Nažalost znam ga vrlo dobro...", kaže aludirajući na poraz njegovog tima od Denvera u finalu NBA lige. Zatim se osvrće i na otkaz Jokića Srbiji: "On je bio najbolji igrač na svetu dva puta i sigurno imate razloga da kažete da je i prošle sezone bio najbolji na svetu. To je dokazao kada je osvojio titulu. Imam ogromno poštovanje za njega. Ako bi se reklo da je doprineo tom timu, to bi stvarno bila najblaža izjava godine. Ali igrao je do kraja juna i zaslužio je da uživa u odmoru. Vrlo je posvećen nacionalnom timu i vratiće se on u tim", smatra američko-filipinski stručnjak.

Izvor: Profimedia

Ipak odsustvo Nikole Jokića dalo je šansu nekim drugima da zablistaju. Nikola Milutinov je za sada nezaustavljiv pod košem, a Nikola Jović takođe dobio minute koje možda ne bi imao da je situacija drugačija!

"Sa druge strane to je Nikoli otvorilo više šansi da igra. Mislim da u nedostatku nekih veterana tim dobija poverenje u njegove sposobnosti i to šta on donosi timu. On je toliko ofanzivno fluidan igrač za ekipu, uvek bira prave poteze, nesebičan je, ima sjajan pregled igre za nekoga njegove visine. Nisam pričao sa njegovim saigračima, ali sam siguran da vole da igraju sa njim jer je toliko nesebičan i jer toliko dobro dodaje. Ali takođe može da se vidi i koliko je radio, koliko je on ofanzivno napredovao, koliko mu je bolji šut za tri poena... Jako je puno radio i mnogo je ojačao pa su mu prodori mnogo jači nego što su bili."

A šta je plan za Jovića za narednu NBA sezonu? "Ovo je plan! Doći ćemo na trening kamp kada bude vreme, sada samo uživam u tome što se on takmiči na najvišem nivou, na Svetskom prvenstvu. On igra konstantnu i bitnu ulogu koja donosi pobede. To je najbitnije. U ruki godini je mnogo vremena proveo pokušavajući da ozdravi. Nije imao minute, ni u razvojnoj ligi zaista nije mogao da igra, ali je sada potpuno zdrav i videli ste da je promenio svoje telo. Ovaj period između sezone je za njega bio jako bitan. To što je mogao da bude deo našeg tima u Letnjoj ligi i kasnije na pripremama reprezentacije. Sada igra sve te utakmice koje znače nešto, to je nešto najbolje za razvoj igrača", smatra Spolstra.

Razvojni put Erika Spolstre je zaista za divljenje. Radio je sve u NBA - od video analitičara do glavnog trenera, a sličan put prošao je i Darko Rajaković. Sada je on postao prvi čovek struke Toronto Reptorsa i Spolstra ne sumnja u njega.

"Biće sjajan! Dugo ga znam, vrlo poštujem njegov trud. Morao je da preskoči mnogo različitih prepreka na svom putu i pokazao je veliku želju da bude deo tima. Želju da doprinese timu, a ne da misli unapred o sebi. Ako radite sjajan posao tu gde ste na kraju ćete obično biti nagrađeni zbog toga. I mislim da to za njega nije bilo nešto što se desilo preko noći. On je zaslužuo svaki svoj korak do sada i više je nego spreman za mesto glavnog trenera", smatra naš sagovornik.

Na kraju je dobio i pitanje da li bi došao u Srbiju kada bi ga Jović zvao u posetu. Pa, zapravo je to i planirao, ali su mu Stiv Ker i reprezentacija pokvarili planove!

"Ako me Niko zove? Voleo bih da dođem! Da ne radim ovo, da nisam deo priprema reprezentacije Amerike ja bih bio na njegovim pripremama. Ovako je moj stručni štab išao da ga gleda. Jedini put kad sam išao u region je kada sam bio u Sloveniji. Bio sam tri godine zaredom tamo kada je Goran Dragić igrao za nas. Išao sam u Ljubljanu koja je jedan od meni omiljenih gradova na svetu. To bi koristio kao razlog da odem u Ljubljanu i tamo probam razna pića i žestinu", rekao je uz osmeh Spolstra i nakon dugog razgovora se zahvalio srpskim novinarima.

Nikola Jović deluje sjajno na ovom prvenstvu, a ono što deluje još bolje je što je u rukama Erika Spolstre. Jedva čekamo i nastavak Mundobasketa ali i novu NBA sezonu sa Nikolom u mnogo bitnijoj ulozi u sastavu Majamija!

BONUS VIDEO: