Zanima nas!

AMERIKANCI POBEDILI CRNU GORU U DRAMI: Evo šta to znači za Srbiju na Mundobasketu!

Autor Dušan Ninković

Veoma bitan meč odigrale su selekcije SAD i Crne Gore, a Srbija je imala šta da prati na tom susretu.

Izvor: Profimedia

Košarkaška reprezentacija SAD savladala je Crnu Goru (85:73) u prvom meču druge faze Svetskog prvenstva. Teže nego što se očekivalo Amerikanci su stigli do pobede, a ovaj meč bio je izuzetno važan i za reprezentaciju Srbije. Amerikanci su nakon trijumfa ostali na maksimalnom učinku, pa će u poslednjoj rundi drugog kruga odlučivati o prvom mestu u grupi.

Tada će im protivnik biti Litvanija, a pobednik tog susreta zauzeće prvo mesto u grupi. Ujedno, taj tim će izbeći u nokaut fazi prvoplasiranu ekipu u grupi gde je Srbija - a i dalje postoje velike šanse da naš tim zauzme to mesto! U slučaju da Amerikanci zauzmu prvo mesto u grupi, Srbiji će biti izuzetno važno da Dominikanku Republiku savlada sa četiri ili više poena razlike i tako najsnažniji tim na takmičenju izbegne sve do finala.

Ipak, Amerikanci su protiv Crnogoraca pokazali da bi mogli da budu ranjivi. Sve do samog finiša meča igrala se egal utakmica u Manili, a Crna Gora mogla je da mašta o senzaciji i najvećoj pobedi u istoriji njihove košarkaške reprezentacije. U poslednjih deset minuta ušlo se sa samo šest poena prednosti za Amerikance (61:55). Razlika na kraju daleko je ubedljivija nego što je to bio slučaj samo nekoliko minuta pre kraja četvrte deonice.

Što se tiče poenterskog učinka na obe strane terena, Amerikance je predvodio Entoni Edvards sa 17 postignutih poena. Dvocifreni učinak imali su još Ostin Rivs (12), Džeren Džekson (11), Majls Bridžs i Tajler Halibaerton (po 10 poena). U redovima Crne Gore bolji od ostalih bili su Nikola Vučević sa 18 i Kendrik Peri sa 14 poena.

BONUS VIDEO: