Košarka

LOŠA VEST ZA SRBIJU - NASTAO JE POTPUNI HAOS U GRUPI! Košarkaš Zvezde dao trojku i napravio LUDNICU na Mundobasketu

Autor Mladen Šolak

Portoriko pobedio Dominikansku Republiku i napravio apsolutni haos u grupi u kojoj je Srbija. Jednostavna je računica za prolaz, ali više ne zavisi od nas da li idemo na Ameriku.

Izvor: Profimedia

Trojkom doskorašnjeg košarkaša Crvene zvezde Džona Holanda, u poslednjem minutu meča, Portoriko je pobedio Dominikansku Republiku 102:97 i učinio da sva četiri tima u grupi I Mundobasketa imaju isti skor. Niko nije prošao, niko nije ispao, a ovako stoje stvari:

  • Italija 3-1
  • Srbija 3-1
  • Dominikanska Republika 3-1
  • Portoriko 3-1

Ko će biti prvi, koja dva tima će ući u nokaut fazu, a ko će otići kući? Sada je sve zakomplikovano do kraja. Dominikana je ispustila šansu da ostvari pobedu za prolaz, a sada će putnike u četvrtfinale odlučiti definitivno utakmice Italija - Portoriko (nedelja, 10) i Dominikanska Republika - Srbija (14.00).

Računica je jednostavna, ko pobedi - ide dalje. Ko izgubi, završava. Portoriko bi pomogao Srbiji pobedom protiv Italije, jer bi onda trijumf Srbije protiv Dominikane značio da su "orlovi" prvi. Ako bi Italija pobedila Portoriko, a Srbija Dominikanu, naš tim bi bio drugi i izvesno bi išao na Ameriku već u četvrtfinalu. I naravno, poraz od Dominikane značio bi i kraj "orlova" na Mundobasketu u Manili.

Ukratko, Srbija i dalje ima u svojim rukama sve kada je u pitanju borba za plasman. Međutm, više se ne pitamo samo mi da li ćemo u četvrtfinalu ići na najteži put - protiv prvoplasiranog u grupi u kojoj je Amerika. A reprezentacija SAD, prvi favorit turnira, je posle pobede protiv Crne Gore na 40 minuta od prvog mesta i igraće da ga "overi" u utakmici protiv Litvanije u poslednjem kolu.

U utakmici koja je zakuvala sve, "iks faktor" bio je Džon Holand trojkom kojom je prelomio završnicu, ali je heroj Portorika bio Tremont Vaters, sa čak 37 poena, 11 asistencija i prodorom u završnici koji je sigurno jedan od najlepših poteza aktuelnog Mundobasketa. Sa druge strane, as Dominikane Karl-Entoni Tauns ubacio je čak 39 poena uz 10 skokova, ali to nije bilo dovoljno da njegov tim trijumfuje i jedini dočeka poslednje kolo sa perfektnim skorom, 4-0. Sada će se plasman rešavati u foto-finišu.