Bravo!

SENZACIJA NA MUNDOBASKETU - ONI SU HIT TURNIRA! Postoje 10 godina i idu na Olimpijske igre!

Autor Dušan Ninković

Fantastičnom igrom tokom celog turnira Južni Sudan je svoju zemlju predstavio u najlepšem mogućem svetlu.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Svetsko prvenstvo u košarci još nije blizu završetka, ali već imamo jednu od najvećih senzacija na Mundobasketu - reprezentacija Južnog Sudana izborila je olimpijsku vizu i naredne godine će igrati u Parizu! Nakon što su u petom kolu, odnosno drugoj rundi druge faze momci iz Južnog Sudana savladali Angolu (101:78) postalo je jasno da su najbolja selekcija sa svog kontinenta na ovom turniru!

I pre početka turnira znalo se da će najbolji afrički tim dobiti karte za Pariz, ali... Verovatno niko nije očekivao da će to biti reprezentacija Južnog Sudana koja postoji tek deset godina! Ipak, pobedama nad Kinom u prvoj, a zatim nad ffilipinima i Angolom u drugoj rundi Mundobasketa, reprezentativci Južnog Sudana predstavili su se u velikom stilu na svom prvom Svetskom prvenstvu.

Ostale afričke selekcije nisu bile sposobne da zabeleže tri pobede na Svetskom prvenstvu, a treba istaći da je Južni Sudan bio sasvim pristojan i na mečevima koje je izgubio - protiv Portorika u prvoj rundi izgubio je tek nakon produžetka i čini se da im je falilo samo malo iskustva, dok su protiv Srbije poraženi ubedljivo, ali to se desilo i ostalim ekipama u prvoj grupnoj fazi.

Od ranije se zna da su učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine obezbedili Francuska kao domaćin i Australija kao najbolji učesnik Mundobasketa iz svog dela sveta. Oni su "nadigrali" drugog predstavnika Okeanije - ekipu Novog Zelanda - samim prolaskom u drugu fazu. Do kraja takmičenja biće podeljeno još pet karata - po dve za američke i evropske selekcije, kao i jedna za najbolji tim iz Azije.

BONUS VIDEO: