MONDO INTERVJU

IGRAO U LAKTAŠIMA, PA SRUŠIO AMERIKANCE! Hit Mundobasketa za MONDO: Srbi mi šalju poruke - Bravo, ali sad da izgubiš!

Autor Nikola Lalović

Litvanac koji je imao perfektan meč protiv Amerike i koji je timu Stiva Kera ubacio 15 poena evropskoj košarkaškoj javnosti možda nije poznat, ali nama jeste! Nekadašnji igrač Igokee Vaidas Kariniauskas pričao je za MONDO o svom košarkaškom putu, ali i o meču sa Srbijom

Izvor: Profimedia

Ne može da prođe veliko takmičenje da ne bljesne neki igrač koga smo gledali ili gledamo u ABA ligi. Sada se u Americi priča o Nikoli Joviću, ali još više o Vaidasu Kariniauskasu! Iskusni 29-godišnji litvanski plejmejker nastupao je za Igokeu u sezoni 2019/20, a sada je stigao na Filipine da bude zamena za Rokasa Jokubaitisa.

U prvih nekoliko utakmica je sasvim pristojno odmarao pleja Barse, a onda je razbio Amerikance! Ubacio im je 15 poena uz 4 skoka i 2 asistencije, sa linije za tri poena bio je nepogrešiv...

"Ne znam da li ja igram najbolju košarku moje karijere, ali svi mi igramo najbolju košarku naše karijere, svi u timu. Ovo je najbolje vreme naših života! Ne izgledamo kao da svaki igrač igra za sebe nego igramo kao tim i kao grupa i srećan sam što smo za sada bili uspešni i nadam se da se nećemo zaustaviti", počinje svoj razgovor za MONDO Kariniauskas.

Plej koji je u karijeri igrao u Bosni, Rumuniji, grčkoj drugoj ligi, a sada je član litvanskog Mažeikaija koji je tek stigao iz druge u prvu ligu kaže da je recept za uspeh jednostavan. Pa, kako onda igrač takvog renomea ubaci 15 poena Americi?

"Svakodnevnim radom, bez obzira na to gde igraš! Ima jedna dobra rečenica koju je rekao moj prijatelj Martinas Pocius koji je igrao sa mnom u Žalgirisu. Rekao mi je: 'Bez obzira na to gde igraš moraš da treniraš jako i tvoje vreme će doći.' Tako da samo pokušavam da dam sve od sebe i u tome je stvar."

Od grčke druge lige i Oradee, Kluža i Rapida do pobede nad najjačim timom sveta... Pa po tome bi mogao da se snimi film!

"Verovatno da je to filmska priča! Ali samo ako uspemo da uzmemo medalju, a to je veliko ako! Ušli smo u četvrfinale i srećni smo što smo ovde. Ali moramo da sačekamo. Srećni smo što smo u najboljih osam, ali mi želimo nešto više", dodaje pouzdani plej Litvanije.

U sezoni 2019/20 je sa velikim uspehom nosio dres Igokee, a sada mu se naravno saigrači iz tog tima javljaju pred meč sa Srbijom.

"Talić mi je poslao poruku, većina mi je slala poruke. I dalje sam u odličnim odnosima sa većinom njih, oni su dobri momci. Bilo je dobro igrati tu", kaže on, pa otkriva: "Rekli su mi: 'Bravo za ovu pobedu, sad hoćemo da sledeći meč izgubiš!' Naravno, ja se ipak nadam da ćemo mi pobediti!"

Imao je sezonu u ABA ligi u kojoj je prosečno beležio 5,2 poena i 2,7 asistencija, a sada bi verovatno svaki tim u ABA želeo da ga ima u svojoj ekipi.

"Otvoren sam za sve opcije i ponude, ali ja imam ugovor sa Mažeikaijem. Videćemo, sada ne mislim o tome", iskren je on kada ga pitamo o ponudama iz regionalne lige.

Probali smo i da iz njega izvučemo delić plana za igru protiv Jovića i Avramovića... "To je plan igre, nema šanse da ti kažem!", završio je svoju priču za MONDO Vaidas Kariniauskas.

Na treningu Litvanije na kome smo bili videli smo Kariniauskasa kako uglavnom šutira sa slobodnih bacanja i nismo videli da je promašio. Očigledno je u životnoj formi, ali bi bilo lepo da konačno krene da promašuje. Recimo protiv Srbije!