Košarka

SRBIJA OPET U TOP 5 NA SVETU! FIBA se oglasila posle Mundobasketa - ČUDESAN SKOK najvećeg iznenađenja u Manili

Autor Mladen Šolak

Ovako izgleda nova FIBA rang-lista.

Izvor: Mondo/U. Arsić

Međunarodna košarkaška asocijacija ("FIBA"), objaviila je najnoviju rang-listu reprezentacija, na kojoj je Srbija napredovala i ponovo ušla među najboljih pet timova na svetu. Sa 755,6 poena, izabranici Svetislava Pešića trenutno su u društvu prvoplasirane Amerike (786,6), koa je preskočila Španiju (778,2), svrgnutog prvaka sveta.

Očekivano, ogroman skok napravila je Nemačka, koja je pobedom protiv Srbije u finalu ostvarila istorijski rezultat i prvi put podigla titulu Mundobasketa. Ta reprezentacija nikada nije bila u Top 3 na svetu, ali sada se domogla tog elitnog društva, zahvaljujući velikom broju bodova (759,7). Dugo će se pamtiti nemački uspeh i činjenica da su podigli pehar bez poraza.

Prvo mesto ispod petoplasirane Srbije zauzima Kanada, sa 745,5 poena, a niko nije napravio veći skok od čudesnihi Letonaca, koji su prebacili čak 22 pozicije i ušli u Top 10. Braća Bertans i saigrači završili su Mundobasket na izvrsnom petom mestu i njihov tim je trenutno osmoplasirani na FIBA listi, sa 743,7 poena. Dugo će u Letoniji pamtiti da su imali šut za pobedu protiv Nemačke, koja je potom pobedila sve, uključujući Ameriku i Srbiju, i osvojila zlato.

Sličan skok napravio je još jedan debitant na Mundobasketu, reprezentacija Južnog Sudana, koja je na svom prvom učešću obezbedila napredak od čak 32 mesta, pa je sada na 31. poziciji, sa 375,5 poena.