Košarka

ITUDIS OTIŠAO, OGLASIO SE SAVEZ: Posle DEBAKLA i psovki na Mundobasketu, napustio reprezentaciju!

Autor Mladen Šolak

Posle dva takmičenja, grčki stručnjak napustio reprezentaciju.

Izvor: MN Press

Grčki trener Dimitris Itudis više nije selektor reprezentacije svoje zemlje. Posle dva leta, tokom kojih je vodio ekipu do petog mesta Eurobasketa i do druge faze Mundobasketa, Heleni su se rastali sa trofejnim stručnjakom, koji će ubuduće voditi samo Fenerbahče.

Na minulom Mundobasketu u Manili, Itudis nije mogao da računa na niz grčkih asova, počev od Janisa Adetokumba, Kostasa Slukasa i Nika Kalatesa, pa je njegov tim završio učešćče kao poslednjeplasirani u Grupi J druge faze. Prethodno je u uvodnoj rundi Grčka glatko izgubila od reprezentacije Sjedinjenih Država, a potom je u drugoj fazi izgubila i od Litvaniije i Crne Gore. Zato i nije veliko iznenađenje da je osvajač Evrolige odlučio da se povuče, uz obećanje da će uvek biti na raspolaganju reprezentaciji i federaciji.

Itudis je prošle godine vodio Grčku na Evropskom prvenstvu i tada je uspeo da se sa njom plasira u eliminacije, a u sastavu je imao svu trojicu navedenih superstarova. Ipak, Grci su u četvrtfinalu izgubili od Nemačke i potom u razigravanju osvojili peto mesto.

Ovog leta, njegov tim su pre i tokom Mundobasketa pratile i vesti o velikoj tenziji unutar sastava, pa je tako Dimitris Agravanis javno pozvao Itudisa da "zaustavi laži" i da govori o psovkama na srpskom, koji govori tečno još od dana studiranja u Zagrebu a potom i niza godina rada sa Željkom Obradovićem u Panatinaikosu. Njih dvojica su i kumovi.

BONUS VIDEO: