Počinje!

POČINJE ABA LIGA - ODMAH DERBI U LAKTAŠIMA: "Nije Zvezda pravljena za vrh ABA lige..."

Autor Dušan Ninković

"O individualnom i timskom kvalitetu Zvezde ne treba trošiti reči", poruka je koju su poslali iz Laktaša trener i najbolji igrač Igokee.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Vreme je - počinje ABA liga! Košarkaši Igokee u subotu će otvoriti sezonu duelom protiv Crvene zvezde koji će biti odigran od 20 časova u dvorani u Laktašima, a taj meč su medijima najavili trener Vladimir Jovanović i košarkaš Dragan Milosavljević.

Srpski trener i nekadašnji reprezentativac Srbije biće važni aduti tima u predstojećoj sezoni - tim iz Laktaša boriće se za mesto među četiri najbolje ekipe u regionalnom takmičenju, a protiv crveno-belih igraće bez pritiska! Svesni da će protivnik biti jedan od najvećih favorita za osvajanje ABa lige, Jovanović i Milosavljević znaju da nemaju šta da izgube.

"Počinje ABA liga, uželeli smo se zvanične košarke. U prvom kolu jedan od najtežih mogućih protivnika, Crvena zvezda, koja nije pravljena za vrh ABA lige, nego da ostvari svoje velike ambicije i u najkvalitetnijem evropskom takmičenju kao što je Evroliga. O njihovom indivudualnom i timskom kvalitetu ne treba trošiti reči, ali mi imamo svoje neke adute, svoje ambicije, verujemo u naš tim i ovo što smo radili. Kao i na svakoj narednoj utakmici, tako i u ovoj pokušaćemo da damo sve od sebe i da pokušamo da pobedimo", rekao je Jovanović i osvrnuo se na svoju ekipu: "Ovo je grupa momaka selektirana da imaju i kvalitet i karakter neophodan da se ostvaruju sportski rezultati. Ekipa je spoj mladosti i iskustva, ima puno igrača koji treba da pokažu svoj neosporni talenat ali idemo korak po korak."

Tokom pripremnog perioda imao je Jovanović problema sa povredama svojih igrača, ali je to prošlost. "Imali smo pehova tokom priprema sa povredama koje nisu bile ozbiljne, pa da to bude zabrinjavajuće, ali bilo je zabrinjavajuće jer su nam falili u tom periodu pa nismo mogli da se uigravamo. Tek posle Superkupa smo na okupu. Moglo je to sigurno da bude bolje, ali i druge ekipe imaju problema, to je sastavni deo sporta". 

Jovanović ističe da je ABA liga kvalitetnija nego prošle sezone. "Sigurno ne treba posebna mudrost da znamo da su Crvena zvezda i Partizan najveći favorit za titulu ABA lige. Ali mislim da je liga kvalitetnija, da su se određeni timovi fino pojačali, da su bolji nego prošle godine i trebalo bi da bude zanimljiva liga. Imamo veću širinu, u planiranju tima jedan od zadataka je bio da se ne oslanjamo na petorku već da imamo praktično dve podjednake petorke. Očekuje nas takmičenje u Evropi, jača ABA liga, potom i domaće prvenstvo, biće puno utakmica, putovanja izazova. Kao što ste videli u pripremnom periodu, zamislite da nismo imali širinu, a falilo nam je pet igrača, praktično ne bi ni imali trenažni proces. Ostalo je nam je da još sve posložimo, idemo u izazove hrabro i videćemo dokle ćemo stići", rekao je trener Igokee.

Prethodnu sezonu ekipa je završila na devetom mestu, a na pitanje čime bi bio zadovoljan ove sezone, Jovanović je odgovorio. "Sigurno bih bio zadovoljan da budemo prvi. Drugi je isto kao deveti", rekao je Jovanović, pa nastavio: "Šalim se, težićemo da budemo što bolji. Generalni cilj je da budemo bolji nego prošle sezone, ali idemo korak po korak, idemo da ostvarimo što više pobeda, a zadovoljstvo je uvek kada se pobedi“, zaključio je on, dok je novu sezonu najavio i Dragan Milosavljević.

"O ekipi Zvezde ne treba trošiti reči, uz Partizan jedan od favorita za osvajanje ABA lige. To su dve evroligaške ekipe koje imaju velike rostere, sjajne igrače, sjajne trenere, sigurno će biti teško. Igramo na domaćem terenu, bez nekog velikog pritiska. Daćemo sve od sebe, da vidimo gde smo u ovom trenutku. U pripremnom periodu smo imali problema sa povredama, nismo toliko zajedno kao ekipa. Na nama je da se opustimo uživamo, biće sigurno lepa utakmica, uvek je lepo igrati protiv najboljih ekipa. Tražićemo sigurno naše šanse kroz odbranu, skok, borbenost i to je to. Kad imaš ispred sebe 12 takvih igrača sasvim je svejedno koga čuvaš i ko koga čuva. Šalim se, stvarno imaju dobru ekipu, imaju na svakoj poziciji nekoliko vrhunskih igrača. S druge strane napravili smo i mi sjajan posao tokom leta, imamo dobre igrače, imamo širinu. Imamo nekoliko igrača koji mogu da odgovore zadacima. Jedva čekamo početak sezone, drago mi je da smo svi na okupu. Cilj je da iz treninga u treningu, iz utakmice u utakmicu rastemo i napredujemo kao ekipa", rekao je Milosavljević. 

Iskusni košarkaš zadovoljan je jer Igokea nakon popunjavanja ekipe tokom leta ima mnogo veću širinu nego protekle sezone. "Imamo dobru širinu. U nekim trenucima utakmice možemo da se oslonimo na taj 'switch', nema nekog mismeča, svi smo veliki, imamo fiziku i to je sigurno jedna prednost koju ćemo koristiti. Dolazak Gordića nam puno znači, iskusan je, odličan igrač, imamo više igrača koji su 'ball handleri' koji mogu da prenesu loptu i da preuzmu odgovornost. Što se tiče centara, ima tu puno 'mesa'. Mislim da je jako bitno da imamo dosta igrača u rosteru da bismo održavali tu svežinu i intenzitet na terenu", rekao je Gagi, pre nego što je govorio o ambicijama: "Nadam se da možemo u Top4, glupo je govoriti o tome pred početak sezone, nikad ne znaš u kom pravcu to može da ide. Ali optimista sam. Svi su sjajni momci, radnici, daju svoj maksimum, žele da tim napreduje i ako budemo imali sreće mislim da možemo da budemo u Top 4", zaključio je Milosavljević.

BONUS VIDEO: