Košarka

BIO SAM IZMANIPULISAN! Tako je govorio Divac - o NATO agresiji, Miloševiću, Americi: Biće nam bolje kad SHVATIMO JEDNO

Autor Petar Latinović

Proslavljeni košarkaš je u jednom od retkih intervjua govorio otvoreno o politici.

Izvor: MN Press

Vlade Divac je imao košarkašrku karijeru kao malo ko. Otišao je u NBA u svojoj 21. godini, u leto 1989. kada su u Jugoslaviji počeli politički nemiri koji su bili uvod u krvavi raspad zemlje iz koje je otišao. Intervjuje je retko davao, a još ređe je u tim intervjuima je govorio o politic. Ipak, u jednom intervjuu 1999. otvoreno je govorio bez dlake na jeziku o Slobodanu Miloševiću, ratovima devedesetih, NATO bombardovanju.

Kada su 1996. godine Beograđani šetali tri meseca ulicama grada tražeći poništenje izborne krađe, Divac im je poslao poruku podrške koja je sa oduševljenjem bila pročitana na Trgu republike. O tome zbog čega je to tada uradio, Divac kaže:

"Zato što sam tako osećao, što su na čelu kolone bili mladi ljudi koji su uvek u pravu. Ja ću ih podržati i kad budem imao 50 godina. Inače, lično nisam imao probleme zbog te javno izrečene podrške, ali mi je indirektno bilo poručeno i preporučeno da bi bilo dobro da to demantujem što, naravno, nisam učinio".

Divac je tada rekao da nikada neće zaboraviti ono što su pojedini lideri opozicije uradili posle tih protesta 1996.

"Jednostavno su se prodali za šaku vlasti i izgubili poverenje mnogih građana. Srpska opozicija, ovakva kakva je danas (1999. godina je u pitanju), predstavlja najveću potporu poziciji, odnosno aktuelnom režimu (režimu Slobodana Miloševića). Osim toga, pokazali su se kao vrlo slabi prognozeri, ništa od onoga što su predvideli nije se ostvarilo. Aktuelna vlast je u tom pogledu mnogo dalekovidija, bolje predviđa događaje i zahvaljujući tome lakše opstaje", rekao je tada Divac.

Slavni košarkaš je u tom intervjuu rekao da se kao sportista u par puta osetio da je bio izmanipulisan. 

"Jesam, nekoliko puta, posebno posle osvajanja srebrne medalje u Atlanti. Dok je godinu dana ranije, kada smo se vratili iz Atine kao šampioni Evrope, sve evidentno bilo spontano, kasnije su naši uspesi bili korišćeni u propagadne svrhe od strane vlasti, ali mi nismo imali vremena o tome ni da mislimo", rekao je Divac.

Govoreći o tome zašto je onda prihvatio diplomatski pasoš i postao "ambasador dobre volje" u vreme Slobodana Miloševića, što bi se moglo protumačiti da je hteo, nehteo, predstavljao njegov režim, Divac je rekao:

"To se može posmatrati i drugačije: predstavljam moj narod a ne bilo koji režim, kao što igrajući za reprezentaciju Jugoslavije predstavljam narod a ne režim moje zemlje."

On je takođe napomenuo da je tokom agresije NATO-a na Jugoslaviju nije podržavao režim u Beogradu, kao što bi možda neki pomislili, već je kako kaže "osuđivao one koji su rušili moju zemlju i ubijali moj narod."

"Teorija da je svet protiv Srba jednostavno, nije tačno. Da je tako, svi Srbi koji žive po svetu, a mnogo ih je, imali bi neprijatnosti i probleme. Ja ni tokom rata, kada sam u Americi najžešće osuđivao američku politiku prema krizi na Kosovu, nisam imao problema zato što sam Srbin. Naprotiv, mnogo ljudi, obični Amerikanci, pozdravljalo me je i davalo podršku. Tezu o zaveri sveta protiv Srba lansira aktuelna vlast jer tako uvećava mržnju prema svetu "koji nas ne voli", a time zapravo lakše ostaje na vlasti. Mi smo mnogo kao narod sami krivi za ružnu sliku o nama u svetu. Kad to budemo shvatili i počnemo da radimo na popravljanju tog imidža, biće nam svima bolje. Ne može se uvek kriviti neko drugi za sve ono što ne valja u svojoj kući", rekao je u tom intervjuu Divac.

Da bi se stanje promenilo, Divac je tada napomenuo da nam je potrebna demokratizacija.

"Potrebno je da potražimo neki drugi put, a ne stalno glavom kroz zid. Mi čak i ne stagniramo već idemo nazad. Bez demokratizacije i slobode nema promena. Svi ti restriktivni zakoni, zabrana ovog, zabrana onog, kazne... Rekao bih da je to najveći greh (Miloševićevog) režima - uskraćivanje lične slobode ljudima. A sloboda je, bar u Srbiji, uvek bila najcenjenija, zbog nje je mnogo toga u prošlosti počinjalo. Narod ne sme da živi u getu", rekao je tada Divac.

Na direktno pitanje o tome šta misli o Miloševiću, slavni košarkaš je rekao:

"Za mišljenje o njemu dovoljno je napraviti bilans njegovih 10 godina na vlasti."

BONUS VIDEO

 (MONDO)