OBRT

TOLIKO O DRŽAVNOJ POLITICI! Nisu ga zvali u reprezentaciju jer igra u Rusiji, a sad se SVE MENJA - evo i zašto

Autor Milutin Vujičić

Iako se na frontu u poslednjih nekoliko nedelja ništa nije promenilo, Francuzi su ipak shvatili da su ispali naivni jer nisu zvali svog važnog igrača na Mundobasket. Sada ne žele da ispadnu naivni pred Olimpijske igre.

Izvor: Profimedia/Sopa Images/Maksim Konstatinov

Francuska je bila ubedljivo najveće razočaranje na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u košarci, ali su uprkos tome odlučili da sačuvaju selektora Vensana Kolea. On još od 2009. godine vodi državni tim i doneo im je sedam medalja sa velikih takmičenja, a ocenjeno je da je loš nastup na Mundobasketu posledica nekih drugih stvari, pre svih izostanak buduće NBA zvezde Viktora Vembanjame, odnosno plejmejkera Tome Ertela.

Dok je Vembanjama otkazao zbog toga što je želeo da radi na sebi uoči prve NBA sezone, Ertelu je bilo zabranjeno da igra za reprezentaciju Francuske zbog toga što je otišao u Rusiju. Zbog državne politike, odnosno odlukom da se ni na koji način ne odobrava rat u Ukrajini, Kole nije smeo ni da pozove Ertela i to je posebno razbesnelo Nikolu Batuma.

Ipak, sada se sve menja!? Samo nekoliko nedelja kasnije, predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Sjuta istakao je da se razgovara o tome da se ubuduće košarkaši iz Rusije, odnosno iz regionalne VTB lige, ipak zovu u državni tim. "Moramo da odobrimo kriterijume za izbor igrača i da ih dostavimo Olimpijskom komitetu do kraja oktobra. Imamo veoma posebne slučajeve, na primer - igrače koji igraju u Rusiji koji ne mogu da budu pozvani u reprezentaciju. Međutim, sve to može da se promeni", naveo je prvi čovek francuske košarke i rekao dva uslova.

"Kao prvo, možda je rešenje okončanja sukoba u Ukrajini, ali na kraju to bi moglo da dođe i kao rezultat rada na nivou našeg Ministarstva sporta i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Tražimo sve vrste rešenja kako bi ovi igrači bili na raspolaganju. Uradićemo sve što je prihvatljivo u odnosu na Ukrajinu, koju snažno podržavamo", dodao je on.

Toma Ertel (34) inače od 2022. godine igra u Zenitu, dok je prethodno nosio dresove Real Madrida, Barselone, Asvela, Efesa, Baskonije... Sa reprezentacijom Francuske bio je srebrni na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju, ima svetsku bronzu, kao i zlato i srebro sa Eurobasketa.

BONUS VIDEO:

https://mondo.rs/Sport/Kosarka/a1797892/Viktor-Vembanjama-ne-igra-na-Mundobasketu-za-Francusku.html