Košarka

JA IM NISAM TATICA I MAMICA! Željko Obradović OŠTRO: Reći ću igračima da se NE KOCKAJU!

Autor Mladen Šolak

Trener Partizana oštro odgovorio na konferenciji za novinare posle pobede protiv Zvezde.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Trener Partizana Željko Obradović čestitao je svom timu još jednu pobedu protiv Crvene zvezde Meridianbet, koju je u oba derbija nadigrao i ostvario jako bitne trijumfe. U ponedeljak uveče, u krcatoj "Štark areni" bilo je 98:87 za aktuelnog šampiona Jadrana, a Obradović je posle utakmice zahvalio i publici.

"Posle četiri dana opet je bila fantastična atmosfera, hvala svima koji su došli, nije lako igrati dve utakmice u četiri dana u regularnom delu protiv istog tima. Žreb je tako napravio, ono što smo pokušali u pauzi između utakmica je da vidimo ko nam je zdrav i ko bi mogao da igra. To što imamo 11 igrača dovoljno govori, imamo probleme, i Zvezda ima povređene igrače i jako je važno da imate roster koji može da izdrži sve zahteve. U četvrtak ćemo protiv Baskonije imati važnu utakmicu, oni su promenili trenera, dva dana posle toga putujemo u Split".

Prema njegovom mišljenju, Partizan je najveći deo posla napravio preokretom u drugoj četvrtini i furioznim naletom, a u trećoj je izdržao Zvezdinu ofanzivu i zasluženo trijumfovao. "Bila je odlična utakmica, Zvezda je dobro krenula, a mi napravili glavnu razliku u drugoj četvrtini, počeli smo i treću dobro, pogodili šuteve, a onda smo odabrali individualna rešenja koja mi se ne sviđaju i na kojima moramo da radimo. Svaki put kad smo igrali stprljivo, igrali smo dobro. Zvezda je htela da igra kontranapade i uspeli su u tome, tražili su rešenja preko igrača koji imaju taj kvalitet, ali na kraju dobili smo i čestitam igračima na važnoj pobedi. Posebno me raduje prijateljska i dobra atmosfera među timovima na parketu i daj Bože da se tako nastavi uvek"

Na pitanje kada će Partizan prestati "da se kocka", sa aluzijom na to da je njegova prednost od 19 poena smanjena u završnici na šest, Obradović je podigao ton i oštro odgovorio. "Sutra je slobodan dan i u sredu ću reći igračima to šta ste rekli - Nemojte da se kockate, klackate i igrajte košarku. Da li je moguće da stvarno neko pomisli da se Partizan ili bilo koji tim u Evropi koji igra protiv tima na tom nivou, kocka i klacka ili je možda u pitanju i kvalitet protivničke ekipe? Ili smo obavezni da bude 20 razlike. Da li je u Evroligi bilo 20 razlike ove sezone? Možda par utakmica. Mogu samo da kažem jednu stvar - da su igrači donosili pogrešne odluke i prozivam ih jer ih volim a ja nisam tatica i mamica da kažem 'Bravo' i kad urade lošu stvar. Niko nije grešio jer se kockao, već iz najbolje namere. Ubacili smo četiri trojke na početku treće četvrtine, a onda ne može da svaki šut bude pogodak, to nije realno, da li se to dešava?"

"Imaju Nejpijera, Teodosića, to nisu dobri igrači? Ovaj mali Litvanac jedan od najboljih šutera u Evroligi. Daću im podršku i pokušaću da ispravim ono što nije dobro. Stvar je koncentracije, odluke, držanja plana utakmice. To je suština onoga što radimo", dodao je Obradović.

On je govorio i o svojim američkim košarkašima, Pi Džej Doužeru i Frenku Kaminskom, koji su večeras imali veliki uticaj na pobedu. Kaminski je ubacio 22 poena, a Doužer 12 uz čak osam asistencija. "Doužer je imao fantastičan broj asistencija i odigrao odličnu utakmicu. Uvek za njega govorim, setite se kakav je Dante Egzum izgledao prošle godine u ovo vreme. Sve je to pitanje vremena, ne može to odmah. Treba vremena, radimo sa njima. Doužer ima kvalitet, traži se od njega agresivnost - napadački i odbrambeno, videli ste večeras da ima dobra rešenja u napadu i očekujem da tako nastavi. Ne očekujem da uvek ima ovaj broj poena i asistencija, već da se uklapa u ono što treba da bude naša filozofija".

"Što se tiče Kaminskog, za njega mogu da kažem slično - da ima veliko iskustvo i svaki igrač u mom i u bilo kom timu u Evroligi ima vrline i mane i naravno da mi kao tim pokušavamo da sakrijemo mane svih igrača, Frenk ima dosta vrlina, nekih mana, svestan je toga i nema ljutnje. Postoje limiti. Znam da se poredi, da se priča. Lesor i Kaminski. Totalno drugi igrači, nemaju veze jedni sa drugim, on nije u stanju da radi stvari kao Lesor, kao ni Lesor kakve i on. I malom Savi sam rekao - ti čim dođeš, odmah krenu pobede, moram da ga zadržim u rosteru", nasmejao se Obradović.

BONUS VIDEO: