Počivaj u miru

EMOTIVAN OPROŠTAJ OD LEGENDE - ON JE UDARIO TEMELJE KOŠARKE U KLUBU: Bio je veliki igrač, a onda je došao kod nas!

Autor Nikola Lalović

Spartak se dirljivo oprostio od nedavno preminulog Janka Lukovskog.

Izvor: MN Press

Nedavno je preminuo veliki igrač i trener, legenda makedonske, srpske i jugoslovenske košarke Janko Lukovski, a sada se od njega oprostio i njegov Spartak. Nekadašnji košarkaš Rabotničkog i MZT-a, trener Vojvodine, Borovice, Ibona, Profikolora i otac nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Dragana Lukovskog preminuo je u 77. godini u Novom Sadu a ovako se Spartak oprostio od svog prvog profesionalnog trenera.

"Košarka, makedonska, srpska i u celom regionu ostala je bez velikog imena. Čuveni Janko Lukovski, stručnjak koji je iza sebe ostavio veliku zaostavštinu, preminuo je u 77. godini u Novom Sadu. Janko Lukovski bio je veliki igrač, one velike Jugoslavije, zatim i sjajan stručnjak koji je na put izveo brojne vrhunske košarkaše. Iz Makedonije se 1985. preselio u Suboticu, gde je udario temelje modernog Spartaka. Janko je bio prvi pravi profesionalni trener u klubu. U Spartaku je proveo dve i po sezone (1985-1988) i veoma je zaslužan što je košarka „krenula“ u Subotici.

U klubu je naišao na ljude spremne na danonoćni rad i odricanja. "Smatrao sam da ja treba da animiram, pokrenem i motivišem ljude oko sebe, a desilo se obrnuto. U Spartaku su shvatili da je podela odgovornosti temelj uspešne organizacije kluba. Spartak je objektivno slabiji od nekih klubova, a pri vrhu je tabele zato što su igrači shvatili suštinu sopstvene odgovornosti. Oni se natprosečnim rezultatima odužuju za natprosečne uslove." Bio je prepoznatljiv po temperamentnom vođenju ekipe, pobornik agresivne košarke visokog ritma, koja je privlačila gledaoce", navodi se u oproštaju kluba od legendarnog košarkaša i stručnjaka.

BONUS VIDEO: 

Tagovi