Surovo

HRVATA MALTRETIRALI U NBA, LEGENDARNI PLEJ SVE OTKRIO: Zavezali su ga, bacili golog u led, stajao je tu satima!

Autor Nikola Lalović

Gordan Giriček nije baš najtoplije primljen kada je stigao u Ameriku...

Izvor: JOHN F. MARTIN / AFP / Profimedia

U NBA je nepisano pravilo da igrači koji su tek ušli u ligu moraju da dožive nekoliko testova od strane starijih igrača. To ne bude problem sa Amerikancima sa koledža, pa smo čuli kako je Bruno Šundov slao Lebrona Džejmsa po kafu, ali ume da bude nezgodno kad igrači stižu iz Evrope. Takav je slučaj bio sa Gordanom Giričekom!

Proslavjeni hrvatski košarkaš je u NBA stigao kada je već imao 25 godina posle nekoliko sjajnih sezona u Ciboni i jedne fantastične godine u CSKA iz Moskve. Izabran je kao 40. pik 1990. od strane Dalasa, ali ga je pokupio tek Memfis 2002.  Sada je njegov nekadašnji saigrač Džejson Vilijams. Plejmejker koga pamtimo po danima u Sakramentu sa Predragom Stojakovićem i Vladem Divcem sada se prisetio kako je Giriček prošao u toj prvoj godini.

"Sećam se Gordana Giričeka. Igrao je sa mnom u Mempfisu. Došao je ovde, a većina takvih tipova ne smatra sebe za rukije jer su već igrali profesionalno. Pomislio sam: 'Hmm, ne znam baš, ti si ruki.' Tako su mu Ajk Ostin i Grent Long u Memfisu govorili: 'Ruki, sutra ujutro mi donesi krofne.' Dali bi ti tri ili četiri šanse. Idući dan nije bilo krofni", ispričao je Vilijams, 

Nije to moglo da prođe nekažnjeno, pa je Giriček završio u ogromnom kontejneru za prljavu odeću i to potpuno nag! To je potrajalo dobra tri sata...

"Na kraju treninga bi nam postavili veliki kontejner za rublje, a mi bismo svoju odeću posle treninga ubacili unutra kako bi čovek koji brine o opremi mogao da je opere. Oni su svu tu odeću izbacili, a njemu su zavezali noge i ruke i golog ga ubacili u kontejner. Napunili su kontejner ledom i vodom, a zatim ga odgurali na centar terena u dvorani, stavili ga na logo Grizlija i tako ga ostavili neka tri sata", ispričao je on u podkastu "Flagrant". 

Očigledno se Giriček nije uklopio u Grizlijima i ostao je tu samo jednu sezonu pre odlaska u Orlando. Igrao je potom dve i po godine za Jutu, završio je sezonu 07/08 u Filadelfiji i Finiksu i vratio se u Evropu.

BONUS VIDEO:

Tagovi

nba