TABELA!

DA LI JE PARTIZAN IZGUBIO BITKU ZA #1 U ABA LIGI? Zvezda već odmakla, umešali se i drugi, a evo šta kaže istorija!

Autor Milutin Vujičić

Partizan je u prvih osam kola ABA lige izgubio čak tri utakmice, zbog čega je sebi znatno umanjio šanse da bude prvi na kraju regularnog dela sezone što donosi velike benefite u plej-ofu.

Izvor: MN Press/Vid Ponikvar/Sportida

Za celu prošlu sezonu samo dva, a ove već tri poraza Partizana u ABA ligi. Crno-beli su prethodne večeri neočekivano "pali" u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije (95:91) i ozbiljno su zabrinuli svoje navijače, pošto je ovo već treći poraz u regionalnom takmičenju u samo osam kola. Pre samo devet dana, Partizan je u drami u "Areni" izgubio protiv Igokee (91:89), dok je mesec dana ranije u podjednako "tesnoj" utakmici takođe položio oružje protiv Mege (88:86).

Prethodno su izabranici trenera Željka Obradovića izgubili i u finalu ABA Superkupa protiv Studentskog centra, ali su i dobili i dva "večita" derbija protiv Crvene zvezde Meridianbet, od čega jedan i u ABA ligi. Razlozi za poraze mogu da se traže u povredama igrača (duže vreme odsutan Kevin Panter, sad se povredio i Aleksa Avramović), ali možda i u slabijim partijama nekih igrača u regionalnom takmičenju u odnosu na Evroligu, pa će crno-beli pod hitno morati da otklone tu "kočnicu" - ako žele da se i dalje bore za prvo mesto u regularnom delu sezone.

Još u najavi sezone, svi su videli Crvenu zvezdu i Partizan kao finaliste, tako da se "samo pratilo" ko će imati manje poraza u prvom delu takmičenja jer prvo mesto donosi prednost domaćeg terena. Koliko je to važno, videlo se najbolje u prethodne dve sezone koje su rešene majstoricom, tako da su crveno-beli iz tog razloga u velikoj prednosti. Takođe, važno je napomenuti i da je poslednji "brejk" u finalima napravila Budućnost protiv Crvene zvezde, sada već davne 2017/18.

Što se tiče ove sezone, Crvena zvezda je izgubila "samo" derbi protiv Partizana, dok sa učinkom 6-2 imamo još tri ekipe koje su se možda i neočekivano našle između "večitih": Budućnost, Igokea i Cedevita, pa da li nas zapravo čeka neizvesnija sezona nego što smo mislili?

U prethodnih deset godina, samo dva puta se dešavalo da regularni deo sezone kao prvoplasirana završi ekipa koja je imala više od tri poraza. To su bili Partizan u sezoni 2019/20 (prekinuta zbog koronavirusa), odnosno Crvena zvezda sada već davne 2012/13. Sa tri poraza prvo mesto osvajali su i Crvena zvezda u sezonama 2020/21 i 2017/18, odnosno još Budućnost 2014/15. U ostalim slučajevima su jedan do dva poraza imali prvoplasirani.

Dakle, Partizan prema tome u teoriji i dalje može do prvog mesta, ali mora da se nada i kiksevima ne samo Crvene zvezde, nego i Cedevite Olimpije, Igokee i Budućnosti, dok mora i da zadrži maksimalan skor u preostalih 18 rundi što će biti vrlo teško, međutim ne i nemoguće. Najduži niz bez poraza od 20 mečeva imala je Zvezda, i to u dva navrata (2014/15 i 2016/17).

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO: