Košarka

SRPSKI KORENI DONČIĆA - LUKA JE SRBOBRANOV UNUK! Brat mu reprezentativac Srbije, a deda NEĆE DA UMRE dok ga ne vidi

Autor Mladen Šolak

Luka Dončić vuče korene iz ovog mesta u Srbiji.

Izvor: MN Press/Wikipedia

Luka Dončić je već godinama jedan od najboljih košarkaša sveta uz Nikolu Jokića, a dane njegove globalne slave sa posebnim ponosom prate u selu Biča kraj Kline na Kosovu i Metohiji, gde i danas živi njegova rodbina sa kojom održava kontakt.

Iako je i Lukin otac Saša Dončić, takođe košarkaš, rođen 1974. godine u Šempeteru pri Gorici u Sloveniji, oni nikad nisu izgubili vezu sa rodnim krajem. Lukin deda Srbobran odselio se iz Metohije, ali njegova porodica i dalje živi u tom selu na Kosovu i Metohiji, gde na imanju Lukinog deda-strica Stojana i njegove supruge Draginje žude da vide slavnog košarkaša sa familijom.

"Svi gledamo Luku bez obzira gde igra, on je naša krv. Puno mi je srce. Često puta kako ja, tako i ostali članovi porodice zaplačemo. Vrlo sam ponosan, a zahvaljujući Luki, jako smo popularni. Gde god da se pojavimo, pitaju šta nam je Dončić. Ipak, moram reći da smo mi vrlo skromni, pa se Lukom i ne hvalimo", govorio je Stojan za RTV KiM u julu 2021. godine.
Njegov unuk Veljko Dončić perspektivni je vaterpolista Radničkog iz Kragujevca i prošlog leta bio je član juniorske reprezentacije Srbije. Ove jeseni, on je član prvog tima Radničkog iz Kragujevca i nastupao je u Kupu Evrope.

U intervjuu za medije sa KiM, Dončićev deda Stojan rekao je da bi voleo da Luka jednom odigra basket sa vratom Veljkom. "Luka želi da dođe, ali njegov klub mu brani, jer smatra da nije bezbedno. Dočekaću da Luka dođe i baci ovu loptu u koš, pre toga neću umreti, dok ne vidim kako oni bacaju loptu", govorio je Stojan. Ovo je deda Luke Dončića:

Dončićev otac često je u Beogradu i nedavno je bio i na utakmici Crvene zvezde, za koju njegov sin navija i iz Amerike, između svojih utakmica sa Dalas Maveriksima.

Luka Dončić rođen je u Ljubljani 1999. godine u braku Saše Dončića i Slovenke Mirjam Poterbin. Dom je napustio jako rano i već sa 13 godina je iz Olimpije prešao u Real Madrid, u kojem je završio košarkaško školovanje i postao član prvog tima. Seniore "kraljevskog kluba" vodio je do titule prvaka Evrope, osvojene u Beogradu, i to kada je imao samo 19 godina. Amerikanci su sumnjali u kvalitet Evrolige kada su čuli da "ima jedan klinac" koji razbija mnogo starije, ali su se ubrzo uverili da je Luka zaista talenat kakav se rađa jednom ili nijednom u generaciji i te 2018. odabran je kao treći "pik" Dalasa i iste godine je i počeo NBA karijeru.

Za reprezentaciju Slovenije igra od mladih kategorija, za "A" nacionalni tim debitovao je kao tinejdžer 2017. i zajedno sa Goranom Dragićem senzacionalno predvodio ekipu do istorijskog uspeha - osvajanja titule prvaka Evrope pobedom protiv Srbije u finalu. "Interesante" su provokacije Albanaca koji pitaju Dončićeve rođake da li bi Luka zaigrao za reprezentaciju samoproglašenog "Kosova".

"Dosta Albanaca pita da li sam Lukin rođak. Mada, ponekad izbegavam da kažem da sam mu deda-stric, nije sigurno. Najčešće me pitaju da li bi nekad igrao za Kosovo. Možda nekad, kada bi Kosovo postalo Amerika. Nije igrao za Srbiju, što bi igrao za Kosovo. Neće da igra nikad", rekao je Stojan, Lukin deda-stric.

BONUS VIDEO: