Košarka

JOKIĆA KAZNILI, PA ODMAH MORALI DA PRIZNAJU - NAJBOLJI SI! NBA liga se opet oglasila zbog Srbina

Autor Mladen Šolak

Saopštenje NBA lige povodom majstora iz Sombora

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Srpski košarkaški as Nikola Jokić proglašen je najboljim igračem Zapadne konferencije, 24 sata nakon što ga je NBA liga kaznila zbog "simuliranja" na utakmici Sakramento - Denver. Čudesni Somborac, koji je trenutno prvi strelac, skakač i asistent lige, čak sedmi put u karijeri proglašen je igračem meseca na Zapadu, dok je na Istoku to lider Bostona, Džejson Tejtum.

Jokić je tokom 18 mečeva u oktobru i novembru ostvario impresivni učinak od 29 poena u proseku, 13,2 skoka po meču i 9,2 asistencije, uz šut iz igre od 57 odsto. U 18 mečeva predvodio je Nagetse do 12 pobeda, mada je bilo i mečeva u kojima je bio impresivan a da nije uspeo da donese trijumf, kao što je bio baš meč protiv Kingsa, u kojem je ostvario tripl-dabl bez izgubljene lopte.

Sa Nikolom na čelu, Denver je trenutno treći na tabeli Zapadne konferencije i tu je pre svega jer je on u tom periodu ostvario čak sedam tripl-dabl učinaka, dok je ostatak NBA lige sabrao samo osam. U četiri uzastopne utakmice, Nikola je postizao 30 i više poena i to nije sve, jer je bio prvi igrač od legendarnog Eldžina Bejlora iz 1967. godine koji je počeo sezonu sa 12 uzastopnih utakmica u kojima je postizao 20 i više poena uz 10 i više skokova.

I ni to nije sve, jer je Jokić u oktobru i novembru bio prvi ukupnom broju skokova, prvi u "dabl-dabl" nastupima, treći u ukupnom broju postignutih poena i treći u totalnom broju asistencija. Imao je dve utakmice u kojima je ostvario tripl-dabl sa 30 i više ubačenih poena bez izgubljene lopte, a niko nije uspeo da "veže" takve nastupe u poslednjih 40 godina! Ukupno je sabrao čak 54 asistencija i samo osam izgubljenih lopti.

I kada mnogi misle da ne može bolje, Nikola uvek pokaže da može i da od njega tek sledi najbolje, dok brani svoju prvu titulu NBA šampiona sa Denverom i čini to igrajući po 34,1 minut po meču.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: