Strašno

UŽAS - SELEKTOR (31) ZLOSTAVLJAO KOŠARKAŠICU (13)! Isplivali strašni detalji - terao je da ne nosi veš, dodirivao je..

Autor Nikola Lalović

Dugogodišnji selektor mlađih selekcija ženske košarkaške reprezentacije Španije Mario Lopez optužen je za seksualno zlostavljanje 13-godišnjakinje.

Izvor: Ivan Terron / Shutterstock Editorial / Profimedia

Skandal u Španiji! Nekadašnji selektor tamošnje ženske košarkaške reprezentacije Hose Mario Lopez Viljalibre optužen je za seksualno uznemiravanje 13-godišnjakinje! Zločin se desio 1998. godine, a zlostavljanje je trajalo tri godine. 

Lopez koji je godinama najpoznatija figura španske ženske košarke trenutno radi kao generalni direktor Gernike, kluba u kome je nekada bio trener. U vreme kada je zlostavljanje počinjeno on je imao 31 godinu, a žrtva svega 13 i Lopez je tada bio glavni trener Gernike.

Početak je datiran za jul 1998. godine kada je Lopez pozvao devojčicu da kod njega gleda jednu košarkašku utakmicu. To tada nije bila neobična praksa i španski mediji navode da je redovno pozivao svoje igračice da sa njim zajedno gledaju košarkaške mečeve. Devojčica je sama otišla kod Lopeza koji je posle nekog vremena počeo, prema njenom svedočenju, da je "neprimereno dodiruje". 

U krivičnoj prijavi se navodi da je trener "zastrašivao i kontrolisao devojčicu", a dodatni problem je što je dolazila iz disfunkcionalne porodice. Roditelji su joj imali problema sa alkoholom i uopšte nisu pratili šta se dešava sa njom, kako u sportu tako i u školi. Strašni detalji slučaja koji su isplivali u javnost između ostalog navode i da je Lopez devojčici zabranjivao da nosi donji veš ispod odeće, da je sedeo pored nje u autobusu i dodirivao je.

Devojčica je odustala od košarke kada je 2003. godine napustila Gerniku i otišla na fakultet, a Lopez je ostao trener ovog kluba sve do 2022. godine kada je preuzeo funkciju direktora. Trenirao je godinama i mlade selekcije španske reprezentacije sa kojima ima pet evropskih zlata i dva svetska srebra.

(MONDO, N.L.)