Košarka

NIČE NBA ČUDO OD 1,2 MILIJARDE, OVAKVA HALA NE POSTOJI NA SVETU: Zaboravi mobilni telefon i USTANI, mi nismo kao oni!

Autor Mladen Šolak

NBA hala sa tribinom za stajanje? Samo sačekajte sledeću sezonu.

Izvor: Image of Sport / Newscom / Profimedia

Nova hala Los Anđeles Klipersa, "Intuit dom", biće otvorena do leta 2024. godine i izgledaće spektakularno! Novi dom tima iz El-Eja koštaće 1,2 milijardi dolara, imaće 18.000 mesta za sedenje, prostiraće se na 3.500 kvadratnih metara. Vlasnik tima Stiv Bolder, koji se obogatio kao jedan od čelnika Mikrosofta, koji veoma živo prati utakmice i nemoguće ga je ne primetiti, voli za sebe da kaže da se "trudi da bude prisutan". Zato je sa saradnicima dizajnirao arenu koja će omogućiti navijačima da budu "prisutni", na više načina.

Pre svega, oko 5.100 sedišta biće na nivou terena ili njegovoj blizini. Takođe, tu će biti i iznenađujuće strma tribina, zvaće se "Zid". Balmer je otkrio da je inspiraciju za nju dobio kada je posetio halu San Dijego Stejta i ostao oduševljen energijom sekcije na kojoj su bili studenti tog univerziteta. On se nada da će navijači stajati na toj tribini dok gledaju meč doslovno iznad terena.

Zanimljivo je i to da će svuda po dvorani biti okačene "štoperice" i biće ih 199. Balmer želi da ti satovi podsete navijače da se završava pauza na poluvremenu i da je vreme da se vrate na svoja sedišta. A poseban kuriozitet je to da će napraviti čak 1.000 toaleta, duplo više od proseka u NBA dvoranama. "Stvar koju najviše mrzim u dvorana je kada morate da čekate u redu za toalet. Postao sam zaista opsednut toaletima", govorio je Balmer o toj ideji.

Takođe, Balmer neće dopustiti da u dvorani budu postavljene konzole za klađenje na zadnjim stranama sedišta, a uz to neće ni ostvariti želje navijača da imaju mnogo punjača za telefone. Sve što radi, on radi da bi gledaoci posvetili svu pažnju terenu, gde se nada da će Klipersi konačno ostvariti uspeh i zaigrati u velikom NBA finalu. U svlačionici su asovi poput Kavaija, Pola Džordža, Džejmsa Hardena, Rasela Vestbruka, tu je i odlični hrvatski centar Ivica Zubac i niz poznatih košarkaša, ali još nema Klipersa u završnoj borbi za titulu. Da li će taj san ostvariti u Intuit domu?

Ima i ironije u tome da milijarder koji je zaradio novac od uvođenja novih tehnologija sada ulaže veliki napor da pažnja navijača bude usmerena isključivo ka terenu i zato želi i da vrati svoju novu dvoranu u "analogne" dane, kada se zaista pre svega gledala košarka u hali. "Nisam skeptičan po pitanju tehnologije, ali kada već dolazim iz njega, verovatno sam osetljiviji na uvođenje tehnologije i onda kada nema dobrog razloga za to", objasnio je svoj stav Balmer.

Posebna atrakcija u hali biće ogroman semafor iznad terena, koji će biti zaštitni znak dvorane, ali i on će raditi tako da ne skreće pažnju sa terena. Kada ne budu na svojim sedištima, navijači će moći da se što pre vrate na njih jer će u dvorani kupovati na štandovima na kojima će sami moći da očitaju svoje artikle i da što pre završe, da bi nastavili da rade ono što Balmer hoće - da pomažu ekipi. "U Intuit domu, nećete biti gledalac utakmice. Vaš posao je da pomognete našim momcima", poručio je Balmer. "Moramo da se razlikujemo od Lejkersa", dodao je on.

Los Anđeles Klipersi osnovani su 1970. godine kao Bafalo Brejvsi, potom su 1978. postali San Dijego Klipersi, a u El-Ej stigli su 1984. godine. Zajedno sa Los Anđeles Lejkersima, najvećom košarkaškom franšizom na svetu, 1999. godine prešli su u Stejpls centar, koji se sada iz sponzorskih razloga zove "Crypto.com arena". Prethodno su 15 godina proveli u Los Anđeles Memorijal Sports areni, uništenoj pre tačno sedam godina.

Stiv Balmer vlasnik je franšize od 2014. godine, kada je platio čak dve milijarde dolara da bi postao vlasnik nakon Donalda Sterlinga. Zanimljivo je da je Balmer u martu 2020. kupio i legendarnu dvoranu "Forum" i to mu je omogućilo da u istom delu grada, Inglvudu, počne da gradi novu dvoranu. U izboru specijalizovanog sportog portala "Atletik", Balmer je 2020. proglašen za najboljeg košarkaškog vlasnika. Pogledajte kako izgleda novi dom Klipersa:

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima. 

(MONDO - M.Š)