LEGENDA

SRBIN NAJBOLJI IKAD U NBA, A NIKAD GA NISTE GLEDALI! Nije hteo sa Hrvatima, a onda je umro na terenu!

Autor Nikola Lalović

Sada NBA ligom dominiraju Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović. Gledali ste kako to rade Vlade Divac i Predrag Stojaković, budili se zbog Radmanovića i Drobnjaka. A zbog Maraviča?

Izvor: YouTube/HF Archive

Videli smo kako Nikola Jokić neverovatnom trojkom sa skoro pola terena uspeva da donese pobedu svom Denveru. Nastavio je dvostruki MVP NBA lige da dominira, uz šok i nevericu rivala, a isto su tako u Americi gledali jednog Srbina pre 45 godina!

On je na jednom meču protiv Njujork Niksa uspeo da ubaci 68 poena. Kao da to nije dovoljno impresivno, valja dodati i jako bitan podatak da tada u NBA ligi nije bilo šuta za tri poena, pa je tako loptu kroz obruč morao da ubaci makar 34 puta kako bi došao do ovog neverovatnog učinka!

Danas taj čovek ima svoju ulicu u Beogradu, nedavno je uvršten u 75 najboljih košarkaša u istoriji NBA lige, a neki njegovi rekordi će zauvek ostati da stoje. A vi ga sasvim sigurno nikada niste videli na košarkaškom terenu. Ime tog čoveka je Pit Maravič, a iako nikada nije došao u postojbinu uvek se ponosio time što je Srbin!

ZVALI SU GA PIŠTOLJ, A STIGAO JE IZ DREŽNICE!

  Pit Maravič je rođen u malenom gradu Alikvipi u Pensilvaniji, koji je tih godina imao solidnan broj doseljenika sa Balkana. Rođen u junu 1947. godine ljubav prema košarcu nasledio je od oca Petra Maraviča, zvanog Pres. On je bio jako poznat trener koji je prvo radio po srednjim školama, a onda na vrhuncu karijere i na koledžima najvišeg ranga kao što su LSU i Klemson. Čak ie i "Pres" Maravič rođen u Alikvipi, ali su njegovi roditelji Vajo i Sara došli iz malene Drežnice kod Ogulina i svest o srpskom poreklu je ostala duboko urezana u porodici.

Kada je Pitu bilo sedam godina video je Petar da ima sina koji je pravi nebrušeni dijamant i krenuo je da radi sa njim. Već u srednjoj školi cela Amerika je pričala o "Pistol Pitu" kako su ga zvali. Nadimak je dobio zbog specifičnog stava dok dribla koji je komentatote podsećao na revolveraše iz vestern filmova. A ako je bio dominantan u srednjoj školi, šta reći za koledž?

44 POENA PO MEČU – SRPSKI #23

Izvor: Youtube/1avardac

Kada je Jangstaun savladao Detroit Mersi 71:66 u NCAA cela Amerika je stala. Plejmejker gubitničkog Mersija Entoan Dejvis završio je utakmicu sa 22 poena i tako je njegova petogodišnja koledž karijera bila gotova sa 3.664 poena. Ostao je na tri poena od rekorda pošto je pedeset godina ranije Pit Maravič svoju trogodišnju NCAA karijeru završio sa 3.667 poena!

Dok je Dejvis bio samo prosečan košarkaš koji je odužio studiranje i odlazak u profesionalce Pit Maravič je na 83 meča u NCAA karijeri prosečno davao po 44,2 poena! Rekord po ukupnom broju poena možda nekada i padne, ali po proseku neće sigurno nikada i zato je LSU povukao njegov broj 23 iz upotrebe. S obzirom da je već na prvoj utakmici ubacio 50 poena uz 11 asistencija i da i dalje drži rekorde po broju poena za njednu sezonu, najvećem broju ubačenih šuteva za seznu i ukupno, najvećem broju poena ikada... Jasno je i zašto.

NAJUBOJITIJI NBA SNAJPER, MISLILI SU DA JE NAJBOLJI IKADA!

Izvor: Youtube/NBA

Kada je došlo vreme za NBA karijeru timovi su se utrkivali za njega. Na kraju ga je Atlanta uzela kao trećeg pika na draftu iako je na njegovom mestu igrao njihov najbolji košarkaš Lu Hadson.Već u prvoj sezoni je Maravič ubacivao 20 poena p meču, a u sezoni 1973/4 je bio drugi najbolji strelac lige sa prosekom od 27,7 poena po utakmici. Amerikanci su mu se divili pre svega zbog neverovatne kontrole lopte i godinama je važio u Americi za najboljeg driblera u istoriji košarke. T je nateralo novoformiranu ekipu Nju Orlenas Džeza da za njega da dva igrača i četiri pika.

Baš u redovima Nju Orleansa je 25. februara 1977. godine uspeo da ubaci 68 poena Njujork Niksima. A ako znamo da je to uradio pre uvođenja šuta za tri poena, jasno je koliko je bio dominantan. Te sezone je sa 24,2 poena po meču bio najbolji strleac lige, a pet puta u deset sezona u NBA biran je na Ol Star. Kada je NBA 2021. godine izbacila listu od 75 najboljih košarkaša u istoriji on je bio jedini Srbin na njoj. A kako znamo da mu je bilo stalo do srpskog porekla?

JESI SRBIN ILI HRVAT? E, ONDA...

Izvor: ROBERT SULLIVAN / AFP / Profimedia

Rekao je Rudi Tomjanovič! Legendarni NBA trener, jedan od stručnjaka sa najviše pobeda u najjačoj ligi na svetu je u jednom od svojih intervjua pričao o tome. Tomjanović je prvo bio veliki igrač pošto je 1970. izabran kao drugi pik na draftu. Igrao je za San Dijego i Hjuston Rokitse od 1970. do 1981. godine i pet puta je bio proglašen za Ol Stara. Poklapale su se njegova i Maravičeva karijera, a on je kasnije prvo deset godina radio u stručnom štabu Hjustona, a zatim i vdio prvi itm od 1992. do 2003. godine. Dva puta je kao trener uzeo NBA titule sa Rokitsima, 2004. godine je u intervjuu za HRvatske medije otkrio da ga je Maravič jednom prilikom pitao da li je Srbin ili Hrvat. Kada mu je Tomjanovič rekao da je Hrvat Pit je odbrusio da ne želi da se druži sa njim!

TRAGIČNA SMRT I POČAST U BEOGRADU

Izvor: Youtube/NBA

Na kraju je Pistol Pit tragično završio. Preminuo je 5. januara 1988. godine i to tokom jedne košarkaške utakmice koju je igrao sa prijateljima. Nažalost lekari su tek na obdukciji utvrdili da je legendarni košarkaš imao nelečenu srčanu manu i jedan od najvećih NBA genija nas je prerano napustio. Na kraju nikada nije stigao da poseti domovinu, ali sada jedna ulica na Paliluli u Beogradu nosi njegovo ime.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

Pit Maravič
Izvor: Youtube/NBA

Tagovi

nba