Košarka

MOĆNA PARTIJA NIKOLE JOKIĆA, FALILO SAMO JEDNO ZA TRIPL-DABL! Svi u čudu zbog njegove statistike, a ovo je objašnjenje

Autor Mladen Šolak

Još jedna čudesna partija srpskog velemajstora košarke. Šta se događa sa jednim segmentom njegove igre? Ovo je odgovor!

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nikola Jokić predvodio je Denver do pobede protiv Indijane 117:109 u nedelju uveče prema vremenu u Srbiji! On je u drugom poluvremenu ubacio 19 od svojih 25 poena i tim pogocima dodao i impresivan učinak na svim poljima. Promašio je samo jedan od 13 šuteva, uhvatio 12 skokova i podelio devet asistencija - uglavnom ka raspucanom krilu Majklu Porteru Džunioru, koji je ubacio sedam trojku, za ukupno 25 poena! Neverovatno zvuči to da je Nikola tek u pretposlednjem minutu izveo svoja jedina dva slobodna bacanja, a mnoge je iznenadilo i to da nijednom nije šutirao za tri poena. Ipak, odgovor je da to nije tako neuobičajeno za njega u prethodnim mečevima, jer nije gađao sa distance ni protiv Detroita 8. januara, niti protiv Šarlota, 2. januara. U ovoj fazi sezone, Jokić uglavnom uputi najviše dva šuta za tri po utakmici, a poslednji put je više od dva puta gađao za tri 21. decembra protiv Toronta, kada je ubacio tri trojke iz pet pokušaja nakon što je bio na krsnoj slavi Sveti Nikola kod šefa truke Reptorsa, Darka Rajakovića. Jokić je od tada odigrao 12 mečeva, zaključno sa utakmicom protiv Indijane i šutirao je za tri poena po dva puta, jednom ili nijednom. I tako mu sada odgovara!

Iako je zbog tri prekršaja u nedelju protiv Indijane u prvom delu meča morao da sedi na klupi duže od predviđenog, i iako je u toj fazi meča uputio samo tri šuta, Nikola je izašao potpuno spreman u treću četvrtinu. Od tog trenutka u svom stilu dominirao je doslovno do poslednjih trenutaka veoma nervoznog meča u domu šampiona. Šutirao je iz igre 9/9 u tom delu utakmice.

Denver je ovim trijumfom popravio učinak na 28-13, a kod kuće na 17-4. U ovom trenutku, Nagetsi imaju najviše pobeda i prvo mesto na tabeli Zapadne konferencije. Jokićeva zasluga za to u nedelju uveče je ogromna, a trebalo bi istaći i plejmejkera Džamala Mareja, koji je uradio najveći posao kada je Jokić sedeo na klupi. Kanadski as završio je meč sa 25 poena, koliko su postigli i Porter i Jokić!

Nagetsi će sledeću utakmicu odigrati u noći između utorka i srede od 1.30 časova prema vremenu u Srbiji, na gostovanju Filadelfiji, u okršaju dvojice najboljih centara na svetu, Jokića i Džoela Embida, aktuelnog MVP-a. Odmah posle toga, Nagetse čeka i veoma teško gostovanje Bostonu, lideru Istočne konferencije. Taj meč biće odigran u noći između petka i subote od 1.30 časova.

(MONDO - M.Š)