Košarka

MILOJE HTEO NAZAD U PARTIZAN! Ovo je malo ko znao - "Kad je mogao Džordan, što ne bih i ja!?"

Autor Mladen Šolak

Dejan Milojević je trpeo velike bolove u kolenima, ali nije hteo da kaže "zbogom" košarci.

Izvor: MN Press

Ljubiteljima košarke sa dobrim pamćenjem sigurno je poznato da je Dejan Milojević bio deo tima KK Partizan na početku sezone 2009/10. Pokušao je u svom omiljenom timu da odigra bar još jednu, oproštajnu godinu, ali je problem sa povredama učinio da se legendarni Miloje ipak povuče. Međutim, nije to tada gledao kao definitivni kraj!

Iako je Partizan brzo reagovao i doveo krilnog centra Crvene zvezde Lorensa Robertsa i postepeno napravio tim koji je otišao na Fajnal-for u Parizu, Miloje je imao u planu da se malo odmori, rehabilituje i da nastavi karijeru! Imao je tada 32 godine i planove da opet zaigra, što je i priznao u intervjuu za Mozzart sport.

"Nisam imao specifičnu povredu. Od godina, hrskavice su bile istrošene. Trpele su ogromne napore: posle treninga, kad bi se kolena ohladila, imao sam velike bolove. Rekao sam da ne mogu i nisam želeo da dovedem Partizan u nezgodnu situaciju. Posle sam pio neke lekove za oporavak, posvetio sam se rehabilitaciji i trenirao rekretativno. Sad mi je mnogo bolje. Imam 33 godine, znači da još nije kasno da se vratim. Ne poredim sebe sa Džordanom, daleko od toga, ali je i on je negde u ovim godinama pravio pauzu, pa se posle vratio i opet igrao na vrhunskom nivou. Mogao bih i ja da igram, siguran sam da bih izdržao fizičke napore, ali jednostavno ne mogu više psihički da podnesem tu vrstu obaveza. Treninzi dva puta dnevno, utakmice, putovanja….".

Nažalost po Partizan i srpsku košarku, Milojević ipak nije mogao da se opet natera u puni trening i na teren. Sa druge strane, baš na sreću po košarku, on je brzo shvatio da je trenerski posao njegov sledeći poziv i u njemu je bio izuzetno uspešan. Već 2012. postao je prvi trener Mege i osam godina je izbacivao asove i talentovane generacije tog beogradskog kluba. Mnogi će se odmah setiti Nikole Jokića i Vasilija Micića, ali je tu bio zaista niz igrača koji su igrali na najvišim nivoima svetske košarke i još su tamo.

Sa klupe Mege ustao je posle čak osam godina, u sezoni 2020/21 je nakratko preuzeo Budućnost, a u leto 2021. odselio se u NBA ligu. U Americi je postao NBA šampion kao asistent u stručnom štabu Golden Stejta 2012. godine i sa saradnicima je prošle noći bio u Solt Lejk Sitiju, pred meč protiv Jute koji je trebalo da bude odigran u noći između utorka i srede. Nažalost, u toku timske večere doživeo je jak infarkt posle kojeg lekari nisu uspeli da mu sačuvaju život, a utakmica je otkazana, pa se ekipa u velikoj žalosti vratila u San Francisko. Bez našeg Miloja, velikog Dejana Milojevića.

Miloje je preminuo u sredu u Solt Lejk Sitiju, od posledica razarajućeg srčanog udara koji je doživeo u restoranu pred meč Juta - Golden Stejt. Ta utakmica je otkazana, Voriorsi su se u žalosti vratili u San Francisko, a trener Stiv Ker izrazio je saučešće Milojevoj supruzi Nataši i deci.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: