Košarka

EH, ODE MOJ BARKLI... Muta Nikolić o Miloju: Nikada reč nije rekao!

Autor Mladen Šolak

Miroslavu Muti Nikoliću veoma teško je pala vest o smrti njegovog bivšeg igrača.

Izvor: MN Press

Poznati srpski košarkaški trener Miroslav Muta Nikolić oprostio se od svog bivšeg igrača i kolege, Dejana Milojevića. I dalje u šoku zbog prerane smrti mladog srpskog trenera (46), on se setio dana kada su početkom 21. veka sarađivali u KK Budućnosti, gde je Nikolić bio trener, a Milojević "stub" igre tada najjačeg regionalnog sastava. Uz to, sarađivali su i u reprezentaciji tokom devedesetih, kada je pod vođstvom Željka Obradovića Milojević dolazio na pripreme nacionalnog tima, a Nikolić je tada bio u stručnom štabu.

"Otišao je jedan od najboljih ljudi u našoj košarci. Sjajan sportista, divan mladi čovek. Strašno. Ne mogu da verujem da se to dogodilo… Samo mi je pred očima njegov dečački osmeh. Mnogo je teško govoriti o Dejanu Milojeviću u prošlom vremenu. Svi smo izgubili mnogo njegovim iznenadnim, preranim odlaskom. Pred njim je bila budućnost u poslu i u životu, imao je nepunih 47 godina", rekao je Miroslav Muta Nikolić za Sport Klub.

Milojević je 2000. godine prešao u Budućnost na Nikolićev poziv. "Vodio sam tada Budućnost i zvao sam Miloja, kao veoma talentovanog i snažnog centra da pojača podgoričku ekipu. Bio je neverovatno vredan i posvećen, grizao je na treninzima, a poslušan i tolerantan. Nikada reč nije rekao ako ga nekad ne ubacim u igru, samo je ćutao i marljivo radio. Svi znamo koliko je koristan igrač bio, svaka lopta u reketu je bila njegova. Zračio je posebnom, pozitivnom energijom. Otišao sam iz Budućnosti 2002. godine, a on je ostao još dve sezone, znači, ukupno četiri godine je proveo u Podgorici. To najbolje svedoči koliko im je značio".

Izvor: MN Press

Muta Nikolić govorio je i tome kako je nazivao Miloja. "Zvao sam ga Barkli. Da, on je bio naš Čarls Barkli. Tada je u Budućnosti igrao i Igor Rakočević, njega sam zvao Beli Džordan. Hvalio sam se da u ekipi imam Barklija i Džordana. Eh, ode moj Barkli…", sa teškim uzdahom rekao je Muta Nikolić.

Dejan Milojević prošao je juniorski staž u Beovuku, profesionalac je postao u FMP Železniku, a u Budućnost je otišao kao reprezentativac Jugoslavije 2000. godine. U Podgorici je pokazao svoj talenat i znanje i na evroligaškom nivou, u kojoj je potom igrao sa ogromnim uspehom i za Partizan. U inostranstvu je nosio dres Valensije dve sezone i Galatasaraja, a karijeru je završio 2009. Najpre je potom bio sportski direktor KK Mega, a od 2012. i trener prvog tima, što je sa velikim uspehom bio do 2020. godine. U Budućnost se zatim vratio još jednom, u sezoni 2020/21, a onda je ostvario plan da ode u NBA ligu i tamo je seo na klupu Golden Stejt Voriorsa, gde je 2022. osvojio titulu kao deo stručnog štaba Stiva Kera. Nažalost, veče pred utakmicu Juta - Golden Stejt, iz tabora Voriorsa stigla je strašna vest - da je Milojević doživeo težak infarkt, od kojeg je i preminuo. Pročitajte biografiju Dejana Milojevića.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: