Košarka

DRAMA NBA ŠAMPIONA: "ŠANSE SU MI KAO NA LUTRIJI!" Znamo ga zbog Divca i Peđe, a sad čeka srce da bi normalno živeo!

Autor Nikola Lalović

Skot Polard je bio snagator u reketu, a sada čeka odgovarajuće srce nekog donora kako bi mogao da preživi nakon zdravstvenih problema i drame koju proživljava poslednjih godina.

Izvor: JOHN G. MABANGLO / AFP / Profimedia

Nekada smo ga gledali sa Divcem i Stojakovićem u Sakramento Kingsima, a sada je Skot Polard u velikim zdravstvenim problemima. Kultni NBA centar mora na transplataciju srca, što je objavila njegova supruga Don. 

Ona je 10. januara otkrila da je nekadašnji NBA šampio već imao nekoliko operacija i testova i da ima problema sa srcem koji su genetske prirode. Virus koji ga je napao 2021. godine je pogoršao situaciju, a otriveno je da je zbog sličnih problema pre 30 godina preminuo i njegov otac Perl Polard.

"Tri neuspešne ablacije srca, pejsmejker, defibrilator i svi lekovi na stranu, biopsija srca, testovi, ultrazvuk, magnetna rezonanta, bezbroj uzetih uzoraka krvi, poseta urgentom centru u poslednje tri godine... I sada je na listi za transplataciju srca", napisala je Don Polard. 

Ovaj 2011 centimetara visoki centar je izabran kao 19. pik drafta 1997. godine i nakon godinu dana u Detroitu otišao je u Sakramento gde je bio rezerva Vladi Divcu. Posle četiri godine tu prešao je u Indijanu, godinu dana proveo u Klivlendu i poslednju sezonu 2007/08 je presedeo na klupi u Boston Seltiksima i uzeo je titulu. Sada ima 48 godina, a veliki problem mu upravo pravi to što je bivši sportista. Na njegovu građu i visinu nije lako naći odgovarajućeg donora. 

"Čudna je situacija sedeti ovde i čekati neodređeno vreme. Hirirg je rekao da je to kao da čekate da dobijete na lutriji. Možda mi se posreći sledeće nedelje, sledećeg meseca, godine, možda traje i duže. Najteži deo je čekanje. Donacije se dele regionalno i niko neće avionom da mi doveze srce. Srce neće doći do mene, ja moram da idem po njega", rekao je nekadašnji NBA veteran. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: