Košarka

ATAMAN "UKRAO" BALKANCA, POSTAJE TURČIN: Željko ga odveo kao tinejdžera, sad menja reprezentaciju!

Autor Milutin Vujičić

Tarik Biberović će zvanično igrati za seniorsku reprezentaciju Turske.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Jedan od najtalentovanijih košarkaša Balkana Tarik Biberović (23) odlučio je da ubuduće igra za košarkašku reprezentaciju Turske. Biberović je rođen 2001. godine u Zenici, igrao je za Sparse iz Ilidže od 2016. do 2018, a onda je privukao pažnju Fenerbahčea koji ga je "odveo" još kao tinejdžera, dok je trener bio Obradović. U Turskoj je odmah dobio državjanstvo, a na poziv selektora Ergina Atamana čeka ga i debi u seniorskoj reprezentaciji.

"U reprezentaciju ćemo uvrstiti i Tarika Biberovića koji igra odlično u Fenerbahčeu, a konačan spisak biće objavljen danas", rekao je Ataman pred meč kvalifikacija za Eurobasket protiv Italije i Islanda.

Tarik Biberović je inače igrao za U16 reprezentaciju Bosne i Hercegovine tokom 2016. godine, ali od odlaska u Tursku nije imao nameru da ponovo oblači dres "zmajeva". Ove sezone je dobio znatno veću ulogu u Fenerbahčeu i nije iznenađenje što ga je pozvao Ataman, a videćemo i do kada će igrati u Evropi jer je krilni košarkaš letos izabran kao 56. pik na draftu. Prava na njega ima Memfis.

Ove sezone u Evroligi prosečno beleži 5,8 poena, 1,5 skokova i 0,7 asistencija. Najbolji meč odigrao je protiv Makabija kada je postigao 18 poena.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)