Košarka

KOLIKO SAM NOVCA DAO U KLUB? ODMAH SAM IZVADIO TELEFON! Ostoja Mijailović i Nebojša Čović oči u oči

Autor Mladen Šolak

Ostoja Mijailović i Nebojša Čović učesnici su Kopaonik biznis foruma

Izvor: Kopaonik biznis forum

Predsednici KK Partizan Ostoja Mijailović i KK Crvena zvezda Meridianbet Nebojša Čović govorili su na Kopaonik biznis forumu 2024, na javnom nastupu u društvu bivšeg predsednika FK Crvena zvezda Dobrivoja Tanasijevića, visokog funkcionera UEFA Zorana Lakovića i novinara Slobodana Georgijeva. "Došao sam u KK Partizan jer nije bilo ikoga i niko nije hteo da se prihvati te situacije. Da je bila malo bolja situacija, verovatno ne bih dolazio sa 36 godina. Kad sam došao, dug je bio 10 miliona evra, budžet za celu sezonu 2017/18 bio je sačinjen od dva državna sponzora, ukupan izlaz bio je 1,3 miliona evra i unapred je bio potrošen. Jedna banka poverilac je odmah blokirala račun na 1,5 miliona evra, smatra da bih ja trebalo to da platim, igrački kadar je bio skroman na početku...", rekao je Mijailović.

"Veliku nadu sam video u prihodu od karata, kada sam saradnicima postavio pitanje koliki je bio ukupan prihod od karata, 33.000 evra sam dobio kao odgovor, nisu mogli da privole ljude u Pionir da gledaju košarku. Ove godine prihodovali smo osam miliona evra. to je velika razlika u odnosu na 33 hiljade evra, jer igrački kadar i nivo košarke nije bio interesantan. U tom momentu je samo država davala sponzorstva i nisu postojali drugi sponzori"

"Kad je došla korona došli smo u situaciju da budemo prvi, ali nam je zbog korone potonuo sistem i kao da ništa nismo uradili pre toga. Kad su došli Zoran Savić i Željko Obradović hteo sam da napravim Upravni odbor od najvećih srpskih privrednika, da daju novac u projekat KK Partizan.. Seo sam sa velikim srpskim privrednikom koga svi znate, kad sam ga pitao da uđe u upravu, rekao mi je da mu kažem koliko sam novca dao u klub. Kad sam otvorio telefon, izvadio izveštaj koji naravno imam u teefonu i pokazao mu, odmah je pristao. Odmah je postao deo kluba i pomogao mi je da okupimo i druge članove UO. Tu su najveći srpski privrednici, partizanovci su se potom okupili i napravili smo snažan upravni odbor"

"Imate primere u Srbiji da pojedini predsednici i klubova primaju platu, a kada bih ja primao platu od kluba, sasvim je normalno pitanje zašto bi neko davao novac da ja primam platu. iI ne mogu da kažem da je jedino to pomoglo da projekat bude uspešan - niz faktora je tu, stalna podrška države, nakon sedam sezone je ta podrška postala četiri puta veća nego 2017, a klub je sa nula prihoda došao do 14 miliona evra. Danas ne poklanjamo karte, zabranio sam to, 2017. su se javile legende Partizana, pozivale da se vratim u Čačak, izvadio sam novac, kupio im karte, ali sam ukinuo besplatne ulaznice".

"Kad sam odlučio da pređemo zua renu. kritikovali su me, ali smo primenili novi biznis model"

Čović: Zvezda nije imala privilegiju...

Nebojša Čović govorio je o formiranju KK FMP devedesetih i o saradnji tog kluba sa KK Crvena zvezda. "FMP nije privatni klub, već udruženje građana, tada niste ni mogli da ga registrujete kao privatni klub. Bilo je to udruženje, u kojem su firme Lola Ribar, pa FMP bili glavni nosioci finansiranja kluba. Napravili smo halu i analizirali da veliki deo vrhunskih sportista ne dostigne visoki nivo obrazovanja, pa kada završe karijeru i zarade dosta novca, veliki deo njih bankrotira. Prateći američki sistem sa koledžom, napravili smo sistem u kojem dete dođe sa 14,15 godina, upiše osnovnu, srednju školu, da ima smeštaj, ishranu, moderne treninge... Taj model je pokazao da može da napravi dimenziju i samofinansiranja".

"KK Crvena zvezda nije imao privilegiju da ne bude blokiran, iako je tada dugovao 90.000 evra za nekakve poreze, već je ušao u blokadu i doveden je u stečajno stanje. Ovde sede privrednici, sigurno znate šta je Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) i neki su to i vežbali u svojim firmama, zakonski je priznat, radio ga je Ekonomski fakultet, podelio je u UPPR-u dugovanja Zvezde od 14 miliona evra po klasama. U klasi neobezbeđenih bilo je oko tri miliona evra, tu nemate garantovano potraživanje. Znači 11 miliona evra je plaćeno 100 odsto, jednim delom plaćeno, a jednim delom su preuzete obaveze reklamiranja. O tome mogu da vam pričaju Miša Beko, Sloba Vučićević , tada veliki poverioci kluba. UPPR je trebalo da traje pet godina, a trajao je tri. Paralelno sa tim, FMP je preneo sportska prava na Zvezdu, po zakonu, uz saglasnost SD Crvena zvezda, Ministarstva sporta i Košaršakog saveza Srbije. Izmirili smo obaveze, ovo je naša 13. sezona i svake godine smo u februaru posle Kupa objavljivali i svoje troškove i prihode. Nije tačno da su klubovi sad izašli, neki klubovi su sve vreme transparentni. Sad, što je možda to nekima u medijima odgovaralo, da stalno pravimo manipulaciju da to kao nije transparentno, žao mi je, nismo na istom poslu. I budžetska inspekcija iz 2022. je došla u Zvezdu, kao i druge klubove, na 40 i nešto strana nismo imali nijednu primedbu. Od države možete dobiti direktno, indirektno i lod državnih javnih preduzeća, Telekoma, Dunava, Poštanske štedionice. Zapisnik smo obnarodovali, a sad su došle i budžetska i poreska inspekcija, Tačno je da Zvezda duguje milion evra za porez, s tim da imamo deo stvari da obračunamo i izračunamo sa Poreskom upravom"

On je ponovio detalje finansijskog poslovanja Zvezde. "Za 12,5 godina potrošlii smo ukupno 95,4 miliona evra, od toga smo od države dobili 39,2 milion evra. Država u našem funkcionisanju nije prelazila 30 odsto do korone. Uspeh kluba zavisi od budžeta kluba, nijednu sezonu nismo počeli, a da smo imali zatvoren budžet. Da vas podsetim, Zvezda i dalje ima rekord posete u Areni, vodeći računa da našim navijačima ne možete da naplatite kartu kao na zapadu, u Nemačkoj, Americi... Ove sezone se nadamo namirenju od šest miliona evra za karte i analiziramo dalje situaciju. Jako je teško bilo da u vreme korone se prihvatite da budete u Areni i na tome odajem priznanje Partizanu. Svaka čast"

Čović je rekao da će država uvek morati da ulaže u profesioalni sport. "Privatizacija? Država će uvek morati da ulaže i u profesionalni sport, jer koga predstavljaju Zvezda i Partizan? Grad Beograd. Naravno, i državu Srbiju. Da li tu postoji nešto? Telekom nama uloži milion evra, a prema Nilsenu je stvarna vrednost 2,5 miliona evra. Dakle, privatizacija - da, ali treba voditi računa. U Hrvatskoj se privatizacija sa akcionarskim društvima nije pokazala dobro. U Bugarskoj je model izvanredan za pranje para, a oprali su ih i više nema para u sportu. Rumunija slično. U Nemačkoj devet odsto Audi, devet Alijanc, ali isto i udruženje. Velika Britanija - vlasnici sve privatni, ali nemaju košarku, a ona nije profitabilna. Dinar u sportu je tri dinara manje za zdravlje", kazao je Čović.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: