Košarka

POSLEDNJA JE VIDELA DRAŽENA ŽIVOG! Pričali da je Klara htela da ga ubije... Odjednom je nestala

Autor Mladen Šolak

Potresna ispovest turske košarkašice koja je sedela iza "košarkaškog Mocarta" u trenutku u kojem je poginuo. Poslednja ga je videla život i takođe je doživela teške posledice

Izvor: YouTube/TheBruno2205

Legenda jugoslovenske, hrvatske i evropske košarke, Dražen Petrović, poginuo je u junu 1993. godine u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Vozilom je upravljala njegova tadašnja devojka Klara, a iza njih sedela je bivša turska košarkašica Hilal Edebal. Nesreća se dogodila oko 17.20 časova, kada je automobil Folskvagen Golf udario u kamion na auto-putu u blizini Ingolštada.
Ustanovljeno je da je vidljivost bila veoma slaba, a Dražen je preminuo istog trenutka, od teških povreda glave. U momentu udara spavao je, a potom je od siline udesa ispao iz vozila. Njegova devojka Klara vozila je 180 kilometara na sat i posle udesa se vratila modelingu i košarci, dok je turska košarkašica zadobila mnogo teže povrede, pala u komu i decenijama ima posledice, rupe u pamćenju...

U razgovoru za jednu tursku televiziju, ona se setila okolnosti koje su dovele do nesreće, mada veoma žali što ne pamti ništa što se tada dogodilo. "Bilo je to mnogo pre nesreće, upoznala sam je kad smo bile mlade, igrale smo košarku, bile prijateljice. Počele smo sa 11 godina i igrale sve te godine zajedno. Napustila sam posle zemlju, otišla u Ameriku na studije, ostale smo pomalo u kontaktu. Ponovo smo se srele u Nemačkoj, tog dana pre nesreće pokupili smo Dražena sa aerodroma. Šteta je što bi trebalo da ga se setim, ali ne mogu. Bio je veliki košarkaš, ali taj deo mozga mi uopšte ne pamti bilo šta", kazala je Hilal.

"Govorili su da je htela da ga ubije... A volela ga je"

Izvor: YouTube/Screenshot

"Pamtim da sam sedela na zadnjem sedištu, to su pisali u izveštajima. Klara je vozila prebrzo, ali bili smo jedini automobil i udarili smo direktno u kamion. Niko nije bio vezan zaštitnim pojasom. Čula sam da je Dražen izleteo iz automobila kroz šoberšajbnu i čula sam da je ostao na mestu mrtav, a ja sam pala u komu i bila sam u njoj veoma, veoma dugo".

"Rekli su mi da me je posetila nekoliko puta posle nesreće u bolnici. Kada sam se probudila bila je nekoliko puta da me vidi, ali odjednom je nestala. Dražen je bio velika zvezda u svojoj zemlji i neki ljudi su govorili da je Kalara htela da ga ubije. Bila je njena krivica, da, ali nije želela da ga ubije. Volela ga je, želela je da se venčaju"

"Prošla sam veoma težak put",. rekla je ona. Njeni problemi traju godinama, ima ogromne rupe u pamćenju. "Moja majka je non-stop dolazila u bolnicu jer sam bila u komi, pitala je da li ću preživeti, da li ću biti kao i pre. Doktori su joj rekli da ću se probuditi jer imam zdravo telo, jer sam bila košarkašica, ali da ništa drugo ne mogu da znaju"

Turski mediji organizovali su susret Draženove majke Biserke Petrović sa turskom košarkašicom. "Danima bih htela da pričam sa njom o Draženu, a još mi je veća želja da dođem u Istanbul i da upoznam košarkašicu koja je bila u kolima kada je stradao. Želja mi je da mi kaže koje su bile Draženove poslednje reči", govorila je ona, a susret je bio veoma emotivan.

"Zaista sam srećna što ću je sresti, samo se nadam da neće očekivati previše, jer zaista ne pamtim bilo šta", govorila je Turkinja. Posle susreta i suza, Biserka Petrović je priznala: "Srećna sam što sam je upoznala, jer je Dražena videla poslednja"

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: